Скасування віз для українців: чи дасть ЄС позитивну відповідь? Аналітик

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Середина жовтня – занадто оптимістичний сценарій для України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи заяву МЗС України про те, що до середини жовтня ЄС ухвалить рішення щодо безвізового режиму.

«Ситуація з кримським громадянством – питання нашої внутрішньої політики, тому що досі не вирішене питання з визнанням їх нерезидентами на території України. Це наша внутрішня проблема. Вона не буде перешкодою», – зазначила Золкіна.

Протягом декількох років ми чули дати, які не відповідали реальному темпу та можливостям проходження процедури.

«Жовтень – це реально, але лише якщо Рада міністрів ЄС засідатиме з цього питання або проведе позачергове засідання. Вельми сумнівно, що для України це будуть робити», – констатувала аналітик.

Безумовно, підкреслила вона, позитивна оцінка профільного комітету Європарламенту – це початок фінальної стадії. Залишився останній акорд – голосування в Європарламенті за остаточне рішення.

«Після цього Раді міністрів відводиться деякий час, а після – близько місяця йде на публікацію вже остаточного рішення в офіційному віснику ЄС. Тому в середині жовтня відкрити двері для України, навіть із точки зору процедури, просто неможливо», – пояснює фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до ЄССказано 20 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Можливо, якесь позитивне рішення озвучать, але технічне його впровадження навіть за найкращих обставин є нереальним у жовтні.

«ЄС – не Україна. Там не може бути такої ситуації, що сьогодні ухвалили, а за годину відправили до комітету», – додала вона.

На думку експерта, якщо говорити про реальність безвізу для України, то це рубіж 2016-2017 років.

Нагадаємо, ще минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в 2016-му українці отримають право безвізових поїздок до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: