Попри обіцянки політиків, в Україні продовжують закривати сільські школи

Читать на русском
Незважаючи на те, що політики декларують прагнення зберегти малочисельні сільські школи, ті все одно закриваються.
Фото: www.volynnews.com

Одразу кілька політиків провалили власні обіцянки щодо збереження малокомплектних шкіл у різних регіонах України.

Йдеться, зокрема, про голову Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, який 7 вересня 2015 року пообіцяв не закривати малокомплектні школи, що може профінансувати місцева громада.

Гунчик пообіцяв не закривати малочисельні школиСказано 7 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Слово і Діло» з’ясувало, що на початку навчального року 2015/2016 в області працювало 149 малочисельних загальноосвітніх навчальних закладів, а вже у вересні 2016-го їх залишилось 115. 23 загальноосвітні школи I ступеню були оптимізовані за рішеннями районних державних адміністрацій: роботу 9 з них було призупинено тимчасово, ще 14 – були ліквідовані.

Рішення про закриття тих малокомплектних шкіл, які ще працюють у регіоні, мають ухвалили органи місцевого самоврядування.

Також мають у своєму пасиві невиконані обіцянки щодо збереження невеликих шкіл і народні депутати Володимир Арешонков та Юрій Павленко. Перший перед парламентськими виборами 2014 року запевняв, що не допустить закриття шкіл у своєму мажоритарному окрузі (округ №22 із центром у м. Коростень), проте пізніше визнав, що 4 школи округу через відсутність учнів закрити все-таки довелося.

Щодо Павленка, то він у серпні 2015 року наполягав на тому, що «Опоблок» не допустить закриття школи в селі Колодіївка Червоноармійського (нині – Пулинського) району Житомирської області. На жаль, школу в Колодіївці закрили ще до початку навчального року в 2015-му. Народний депутат Павленко звертався до суду з цього приводу, однак у листопаді 2015 року суд виніс рішення про відхилення позовних вимог нардепа. До судів вищих інстанцій з вимогою не закривати школу ані Павленко, ані інші представники «Опозиційного блоку» не зверталися.

Є схожі обіцянки й в інших нардепів. Наприклад, у «свободівця» Сергія Рудика, який пообіцяв заборонити закриття шкіл, лікарень і фельдшерсько-акушерських пунктів, а також члена «Народного фронту» Ігоря Гузя, який запевнив, що відстоюватиме позицію щодо недопущення закриття малокомплектних шкіл у своєму окрузі (Волинська область, Володимир-Волинський). Ці обіцянки поки мають статус «у процесі виконання».

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» аналізувало стан готовності українських можновладців до нового навчального року через призму дотримання ними обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: