Парламентський сезон на низькому старті: чого чекати від депутатів восени?

Читать на русском

6 вересня Верховна Рада VIII скликання збереться після канікул на свою п’яту сесію. Пленарний тиждень почнеться у вівторок і триватиме до четверга, 9 вересня. Завершиться чергова сесія парламенту в січні 2017 року, тобто депутати мають приблизно 4 місяці на виконання власних обіцянок. Чого чекають від них українці цієї осені? «Слово і Діло» зібрало найважливіші обіцянки народних депутатів, щоб нагадати їм, для чого вони завтра підуть до парламенту.

Так, глава Верховної Ради Андрій Парубій запевнив, що одним із перших питань, що будуть розглядатися на п’ятій сесії парламенту, стане питання формування нового складу ЦВК. Щоправда, представники низки фракцій (Геращенко з «Народного фронту», Івченко з «Батьківщини», Бойко з «Опоблоку») та «свободівець» Іллєнко вже заявили, що голосувати за призначення членів Центрвиборчкому не будуть. Вимоги в них різні – хтось проти кандидатур, запропонованих Президентом, а хтось не збирається голосувати за постанову як таку.

Другим питанням, яке, найбільш вірогідно, буде порушуватися найближчим часом, стане децентралізація. І тут представники більшості фракцій заявляють, що їхні політичні сили не голосуватимуть за зміни до Конституції в частині децентралізації. Про це вже заявили Луценко та Крулько з «Батьківщини», Геращенко з «Народного фронту» та позафракційний Іллєнко зі «Свободи». І лише Борислав Береза заявляє, що домагатиметься надання широких повноважень органам місцевого самоврядування.

У топ-3 найпопулярніших обіцянок нардепів, як і раніше, тримається теза про скасування депутатської та суддівської недоторканності. Підтримати це рішення обіцяли представники «Народного фронту» Бурбак, «Батьківщини» – Тимошенко, «Самопомочі» – Сироїд та «Радикальної партії» – Ляшко. А опозиціонер Шпенов запевнив, що «Опозиційний блок» за скасування депутатської недоторканності голосувати не буде.

Нагадаємо, в середині липня голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що виступає за часткове скасування депутатської недоторканності.

Щоправда, дехто з нардепів може позбавитися недоторканності дещо раніше за колег: як уже писало «Слово і Діло», в ЗМІ з’явилась інформація про те, що Генпрокуратура готує подання про зняття депутатського імунітету з Вадима Новинського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: