Парубій виступає за компроміс у питанні зняття депутатської недоторканності

Читать на русском
Спікер парламенту Андрій Парубій вважає, що доцільно було б зняти недоторканність із депутатів за тією ж схемою, що й із суддів.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що депутатську недоторканність потрібно скасувати лише частково.

Про це він сказав у ефірі ток-шоу «Право на владу», відповідаючи на запитання шеф-редактора порталу «Слово і Діло» Катерини Пітєніної про те, чому так багато депутатів пройшли до парламенту із лозунгом зняття недоторканності з депутатів, а потім відмовилися від цієї ідеї.

Пітєніна, зокрема, нагадала про те, що партіями, що мали в своїй передвиборчій програмі таку обіцянку, є «Самопоміч» і «Батьківщина», однак, будучи вже депутатами Верховної Ради VIII скликання, їх представники почали заявляти, що нині це питання не на часі.

«Ми поки не бачимо зрушень, але от що дивує: «Самопоміч» майже всім складом виходила на брифінг і казала, що, мовляв, перше, що ми візьмемо й зробимо, – це знімемо депутатську недоторканність. Врешті-решт ми можемо зайти на порталі «Слово і Діло» на профіль Оксани Сироїд і побачити, як вона тепер коментує ці обставини. Вона каже, що (це питання – Ред.) не на часі й може перетворитися на політичні переслідування. І, можливо, вона має рацію, але тоді запитання: чому ці люди йшли під прапорами «Самопомочі», чому вони обіцяли людям таке й чому люди за них голосували?» – зазначила Пітєніна.

Екатерина Питенина: у украинцев очень короткая электоральная памятьSlovoiDilo

Андрій Парубій своєю чергою відзначив, що він сам є й залишиться прихильником скасування депутатської недоторканності, однак правильніше було б не знімати депутатський імунітет взагалі, а обмежити його поширення виключно на парламентську роботу. В якості прикладу він навів скасування недоторканності суддів.

«Наприклад, коли знімали суддям недоторканність… ми обмежили імунітет, коли за його діяльність – судову, по справі – він не може бути засуджений. Але якщо він вчинив злочин… на нього не поширюється ця недоторканність. Я думаю, що ми в судовій реформі знайшли безпосередньо правильний механізм, коли за професійну діяльність є певний імунітет, а за все інше, за вчинення злочинів поза тим – повна відповідальність як громадян», – наголосив він.

При цьому, на думку спікера, цей механізм дозволить знизити ризик зловживання владою депутатами від бізнесу.

«Бізнес, який іде до парламенту, вчиняє злочини (якщо вчиняє) далеко поза межами депутатської діяльності. Тому я був, є й залишаюся постійним прихильником депутатської недоторканності, моя позиція тут не буде змінена ніколи й ніяк», – пообіцяв Парубій.

Парубий: я был, есть и буду постоянным сторонником снятия депутатской неприкосновенностиSlovoiDilo

Як уже писало «Слово і Діло», голова ВР пояснив невиконання власної обіцянки про винесення на голосування кандидатур членів ЦВК патовою ситуацією, що склалася в парламенті навколо підтримки запропонованих Президентом кандидатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: