Вказівка Кремля: з чим пов'язана кампанія проти Луценка та ГПУ? Експерт

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Причин для масових акцій та відставки поки немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, аналізуючи заяву ГПУ про те, що представники «Опоблоку» за вказівкою з Москви готують масові акції протесту з вимогою про відставку генпрокурора.

«У будь-якому разі, голосів немає. Він може піти сам, за указом Президента чи парламент висловить йому недовіру. Сам Луценко навряд чи піде. Указу не буде, а в парламенті не знайдуть голосів. Поки що не знайдуть», – констатував Банчук.

На його думку, основою такої кампанії могли послужити справи проти Єфремова, інших колишніх «регіоналів» і, ймовірно, розслідування військової прокуратури щодо генералів ЗС РФ.

«Суд уже дав дозвіл на затримання відповідних посадовців Міноборони РФ. На підставі цієї ухвали суду, якщо передадуть матеріали до Інтерполу, а там це визнають обґрунтованою підставою для міжнародного розшуку, то фактично ці особи стануть невиїзними. Але це ще в процесі», – розповідає експерт.

Крім того, можливо, це стосується активності військової прокуратури щодо розслідування факту агресії РФ, в тому числі й у контексті іловайських подій.

«Уже є рішення, і якщо Інтерпол визнає правомірність судових рішень, то можуть бути підстави для затримання», – проаналізував ситуацію Олександр Банчук.

Нагадаємо, в травні генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв, що в разі провалу на посаді генерального прокурора України піде з будь-якого політичного та громадського життя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: