Експерт назвав причини, через які Німеччина піде на поступки Путіну

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Німеччина як ніхто інший зацікавлена в тому, щоб повернути Росію до великої політики.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи заяву міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра про можливе повернення РФ до G8 та позицію США, які не готові до нормалізації відносин із Росією.

«Є кілька моментів, чому Німеччина робить подібні заяви. По-перше, німецька економіка дуже зацікавлена в розвитку відносин з РФ. Німецький автопром постачав величезну кількість автомобілів в Росію. Сьогодні автопром, який є основою німецької економіки, страждає через санкції», – розповідає Бондаренко.

До того ж, додав він, РФ запроваджує свої контрсанкції, які серйозно б'ють по Німеччині та її виробникам.

Захід не буде утримувати санкції проти РФ безкінечно – ВолошинЕксперт-міжнародник проаналізував заяву Ангели Меркель про зацікавленість у знятті санкцій з РФ за умови виконання Мінських угод.

«Зрозуміло, що звичайний пересічний бюргер, який звик голосувати за ХДС, розчарований сьогодні багато в чому, тому що він відчуває на собі кризу. Криза дійсно відчувається й не в останню чергу через розрив відносин із традиційними ринками. Це один з індикаторів», – аналізує політолог.

При цьому, зазначив експерт, наступного року будуть вибори й ХДС ризикує втратити голоси цих самих бюргерів. Меркель намагається якимось чином відмотати плівку назад і показати, що вона може вирішувати проблеми з тим, щоб зараз почати відновлювати електоральні позиції.

«Другий важливий момент полягає в тому, що сьогодні слабшає вплив США на європейську політику. Берлін завжди мріяв перетворити ЄС на «берліноцентричну» модель, а не «брюсселецентричну». Останнім часом офіційний Брюссель завдяки Польщі, Британії, Балтії все більше грав роль сателіта США. Зараз американський вплив на політику ЄС послабився», – пояснює експерт.

Американці дуже хотіли створити трансатлантичну ЗВТ, де ЄС – звичайний ринок збуту, але в Європі на противагу намагаються проштовхнути модель «ЗВТ від Лісабона до Владивостока», де Євросоюз домінує, а РФ і країни СНД – ринки збуту.

«Меркель показує, що американці, звичайно, друзі, але дружба дружбою, а власні інтереси дорожчі», – проаналізував Кость Бондаренко.

Нагадаємо, вчора канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що зацікавлена в знятті санкцій із Росії, але лише за умови виконання Мінських угод.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: