Як політики борються з незаконною забудовою: огляд обіцянок

Читать на русском
Як українські політики через обіцянки борються з незаконними забудовами в столиці та інших містах.

Масові протести та сутички між громадськими активістами та незаконними забудовниками є мало не традицією для української столиці. Це не дивно, оскільки в Києві ведуться будівництва майже в кожному мікрорайоні.

У зв'язку з цими подіями деякі українські політики під час парламентських виборів 2014 року й пізніше дали різноманітні обіцянки про боротьбу з незаконними забудовами, пише «Слово і Діло».

Народний депутат В'ячеслав Константіновський під час передвиборчої кампанії в своїй програмі пообіцяв домогтися заборони забудови місць відпочинку громадян. Його колега по парламенту, народний депутат від групи «Воля народу» Віталій Хомутиннік на парламентських виборах 2014 року зобов'язався забезпечити відкрите та відповідальне громадське обговорення проектів забудови та будь-яких змін у міському середовищі.

Ще один народний обранець Олександр Третьяков у своїй передвиборчій програмі пообіцяв домогтися припинення хаотичної забудови й збереження зелених зон у Києві. Також під час парламентських виборів 2014 року Леонід Ємець заявив, що буде боротися з незаконною забудовою в центральній частині Києва. Всі ці обіцянки політиків уже майже два роки перебувають у процесі виконання, але жодної відповідної законодавчої ініціативи не було зареєстровано у Верховній Раді. Що ж, будемо сподіватися на їхню чесність.

Своєю чергою, позафракційний депутат Олег Мусій власну обіцянку виконав. 17 липня 2015 року він заявив, що ініціює звернення до всіх правоохоронних органів і територіальних місцевих органів влади, щоб не допустити незаконної забудови в Чернечому лісі. Того ж дня нардеп оприлюднив відповідне звернення до генпрокурора та міністра внутрішніх справ. Після звернення справа про незаконну забудову в Чернечому лісі перебуває на розгляді суду.

Нардеп від фракції «БПП» Дмитро Голубов свою обіцянку провалив. На тих же парламентських виборах він пообіцяв ініціювати запровадження мораторію на забудову наявної паркової зони в окрузі. На заваді виконання обіцянки Голубова стала Одеська міськрада, яка 16 грудня 2015 року ухвалила проект рішення, який передбачає будівництво висотного будинку на Французькому бульварі.

Відомий своїм популізмом політик Олег Ляшко 21 липня 2015 року запевнив, що незаконної забудови в лісопарковій зоні «Кордівка» в центрі Чернігова не буде. Варто зазначити, що в той час у 205 окрузі Чернігова проходили довибори до Верховної Ради, в яких брав участь і представник «Радикальної партії». Як результат, справа про забудову в лісопарковій зоні поки перебуває на розгляді в Господарському суді Чернігівської області.

Давав обіцянку про боротьбу з незаконною забудовою й мер Києва Віталій Кличко. Будучи ще кандидатом на посаду міського голови столиці, у вересні 2015 року він зобов'язався запровадити мораторій на нову забудову в центральній частині міста. До його обіцянки, а саме 22 січня 2015 року, Київська міська рада ухвалила рішення №24/889 про запровадження тимчасової заборони на будівництво та продаж земельних ділянок у межах охоронних зон Києва. Щоправда, цей мораторій тимчасовий, тому обіцянка поки що перебуває в процесі виконання.

Ще один міський голова вирішив не відставати від столичного колеги. Так, 12 травня Геннадій Кернес запевнив, що міська влада буде жорстко реагувати на порушення забудовниками правил будівництва. Наразі обіцянка мера Харкова перебуває в процесі виконання.

Днями нардеп від фракції «Батьківщини» Ігор Луценко також пообіцяв боротися з незаконними забудовами. За його словами, він збирається восени створити спільну з урядом робочу групу для боротьби з незаконними забудовами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: