Зустріч G20: чи змінить китайський саміт позиції Заходу? Експерти

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Олег Волошинполітолог - міжнародник

Перший і основний момент полягає в тому, що Україна не є членом «великої двадцятки».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, аналізуючи майбутній китайський саміт G20, який пройде без участі України.

«Скоріше не має підстав, щоб ми там були присутні. Тому не потрібно породжувати панічні настрої на цьому ґрунті», – зазначив Бала.

За його словами, цілком імовірно, що Путін гнутиме свою лінію.

«Саміт – це переговорний процес. Він покаже, наскільки змінилися позиції сторін. Результати можна лише вгадувати. Коли починався «Мінськ», ніхто не знав, що прийдуть до таких угод», – міркує він.

Крім того, на його думку, не варто пов'язувати саміт із питанням санкцій.

«На саміті будуть вирішуватися інші завдання. Питання України – одне з них, а війна та «Мінськ» – це питання переговорів «нормандського формату», – додав політолог.

Меркель зацікавлена у скасуванні санкцій проти РосіїКанцлер Німеччини Ангела Меркель зацікавлена у скасуванні санкцій проти Російської Федерації, наголосивши що їх скасування пов’язане з виконанням Москвою мінських угод.

Водночас експерт-міжнародник Олег Волошин вважає, що для участі в таких самітах економіка має бути розвиненою на належному рівні.

«Зустріч важлива. Але навряд чи буде щось кардинальне для нас. Немає великого простору для маневрів і РФ не демонструє якихось нових підходів. Та й Захід не просто слухає чиюсь позицію, наприклад Путіна, вони формують свою думку через свої канали. Навіть якщо якимось чином Захід вирішить прийняти позиції Путіна й вирішить примусити Україну до миру, то якими методами? Ніхто не приїде з ЄС до ВР вмовляти депутатів проголосувати за закон «Про вибори на Донбасі, а питання послаблення санкцій і так давно стояло на порядку денному», – пояснює Волошин.

Як відомо, саміт G20 пройде 4-5 вересня в Ханчжоу. Повідомляється, що лідери ЄС не планують проводити двосторонні зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: