Чи вирішать на саміті G20 долю Донбасу за спиною України? Експерт

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

З точки зору раціонального використання часу, ресурсів, враховуючи, що на полях саміту збираються лідери трьох країн-учасників «нормандського формату», була б логічною участь Порошенка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Володимир Воля, аналізуючи проведення переговорів на саміті G20 без участі України.

«Після «кримських провокацій» РФ категорично не могла допустити, щоб Україна звучала разом із «великою двадцяткою», щоб була прив'язка, будь-яка асоціація, грубо кажучи, з «клубом розвинених країн». Путін і його дипломатія розуміють, як би це могло розгорнутися інформаційно», – констатував Воля.

За його словами, Путін почав проводити демарші з метою вийти на фазу торгів, але навряд чи Захід піде на те, щоб про щось конкретно домовлятися за спиною України.

«Нормандський формат»: що виторгувала РФ після «кримської диверсії»?Політичний експерт прокоментував заяву Bloomberg про те, що Путін «диверсією в Криму» лише погіршив свої позиції.

«Так, Путін за відсутності Порошенка зможе висловити свої претензії, вимагатиме тиску на Україну, апелюючи до того, що Київ не виконує політичну частину «Мінська»: амністія, вибори, особливий статус. Відбудеться, грубо кажучи, обмін думками. Але в Китаї ніхто не буде вирішувати долю України», – вважає він.

На його думку, ймовірно, що після цієї зустрічі будуть консультації телефоном із Порошенком.

«Ближче до другої половини вересня-початку жовтня можлива зустріч «нормандської четвірки», на якій і будуть якісь рішення. Зараз це фаза політичних демаршів», – проаналізував ситуацію Володимир Воля.

Нагадаємо, саміт G20 пройде 4-5 вересня в китайському місті Ханчжоу.

Також сьогодні президент Франції Франсуа Олланд заявив, що має намір продовжити дискусії з Путіним та Порошенком у форматі «нормандської четвірки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: