Бурштинові хроніки: політики роками піаряться на легалізації видобутку «сонячного каміння»

Читать на русском
Депутати та місцеві керівники роздали вже десятки обіцянок щодо легалізації та припинення незаконного видобутку бурштину.
Фото: Fotolia

Припинення незаконного видобутку бурштину та його легалізація – одна з улюблених тем обіцянок українських політиків. Напередодні нової сесії Верховної Ради нардепи знову її реанімують: у понеділок в ефірі одного з телеканалів народний депутат Антон Геращенко заявив, що на найближчій сесії парламенту вимагатиме від голови ВР Андрія Парубія включення до порядку денного проекту закону про легалізацію видобутку бурштину.

«Слово і Діло» хотіло б нагадати, що дві обіцянки щодо цього незаконного промислу Геращенко, який є не лише нардепом, але й радником міністра внутрішніх справ, уже провалив. Він, зокрема, не домігся обвинувальних вироків усім, хто причетний до нелегального видобутку, та не зміг притягнути до відповідальності тих, хто побив депутата Житомирської облради Ніколайчука, який висвітлював «бурштиновий бізнес».

«Грішить» обіцянками щодо бурштину й нардеп від «Батьківщини» Сергій Євтушок. Одну з них – щодо створення у Верховній Раді ТСК для розслідування фактів незаконного видобутку каміння – він уже провалив, ще дві – поки мають статус «у процесі виконання». Євтушок, зокрема, пообіцяв подолати «бурштинову лихоманку» та домогтися врегулювання цього питання на законодавчому рівні.

Сергій ЄвтушокНародний депутат України
Євтушок обіцяє домогтися законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населеннямСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Сприяти взяттю бурштинового промислу під контроль обіцяв також нардеп від «Опоблоку» Юрій Павленко (виконано – фракція «Опоблоку» проголосувала за відповідний законопроект у першому читанні в повному складі), говорив про це в своєму інтерв’ю «Слову і Ділу» й голова Житомирської ОДА Сергій Машковський. В останнього, до речі, також є невиконана обіцянка з цього приводу: він як голова області обіцяв припинити незаконний видобуток у регіоні. Цю обіцянку він дав на початку роботи в обладміністрації, а пізніше мусив визнати, що переоцінив свої можливості. Однак обіцянку щодо створення міжвідомчих робочих груп із протидії нелегальному видобутку «сонячного каміння» він усе-таки виконав.

Притягнути до відповідальності злочинців, що займаються «бурштиновим бізнесом», обіцяв ще минулого року Президент Петро Порошенко, однак свого слова не дотримав. Обіцянка голови МВС Арсена Авакова оприлюднити прізвища цих людей також поки що не виконана, наразі «Слово і Діло» чекає на відповідь на надісланий міністру інформаційний запит. А от нардеп Ігор Мосійчук із обіцяним винесенням на розгляд профільного комітету Ради питання про звільнення причетних до незаконного видобутку бурштину рівненських силовиків не підкачав.

Що робити з наслідками «бурштинової лихоманки», знає міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак: він ще в червні пообіцяв невдовзі надати Кабміну стратегію рекультивації територій, де відбувався незаконний видобуток.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: