Експерт про каральні дії Кремля: РФ так само складно покарати, як Німеччину в 1939 році

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Дії РФ проти Умерова можна вважати сигнальним залякуванням, покликаним карати найбільш яскравих осіб, щоб решта мовчали й боялися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи ситуацію з утримуванням заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова в психіатричній лікарні.

«Це засоби авторитарної держави, які можна вважати нацистськими, радянськими, де правові норми не діють», – констатував правозахисник.

Як зауважив експерт, найгірша у всьому Радянському Союзі психіатрична лікарня розташована в Дніпропетровську, де калічили десятки й сотні людей. На сьогодні така практика триває на Кримському півострові.

«Право підмінене доцільністю, а доцільність зараз – не дати можливості виступати проти цієї влади та показати, що буде з тими, хто проти», – підкреслив він.

На його думку, в цій ситуації потрібен максимальний міжнародний тиск та відвідини Умерова міжнародними експертами, представниками Червоного Хреста, місії ОБСЄ.

Ім'я Ільмі Умерова буде звучати першим на зустрічі ОБСЄ – МЗСГлава МЗС Павло Клімкін на найближчій зустрічі ОБСЄ закликатиме країн-партнерів збільшити тиск на РФ з метою звільнення політв'язнів.

«Це криміногенна зона, куди бояться пускати моніторингове висвітлення. Але як Німеччина несла покарання, за те, що відбувалося, починаючи з 1938 року, так і РФ нестиме. Це відбувається не відразу, це потрібно розуміти. На жаль, як Німеччину було важко покарати в 1939 році, так і РФ як спадкоємицю німецької ідеології наразі важко змусити відповідати», – аналізує Павліченко.

Резюмуючи, він наголосив, що Гітлер також свого часу вважався непереможним, але врешті-решт спрацювали міжнародні механізми.

«На сьогодні механізми, які працюють на світовому рівні, не дозволяють належним чином зупинити ситуацію з Умеровим. Потрібно створювати інші механізми впливу», – проаналізував ситуацію Олександр Павліченко.

Нагадаємо, в травні 2016 року спецслужби РФ порушили кримінальну справу проти Ільмі Умерова за статтею «сепаратизм».

10 серпня його відправили на примусову психіатричну експертизу. ЄС неодноразово закликав РФ звільнити Умерова, але безрезультатно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: