Нова поліція: озброєна й смертельно небезпечна?

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Про те, що третій Майдан буде швидким на розправу, не писав, мабуть, тільки ледачий. Після сотні смертей у Києві й тисяч - на війні на сході країни інакше й бути не може. Але ті, хто отримав свій маленький шматочок влади, схоже, в цьому сумніваються й перевіряють глибину терпіння людей. У Кривому Озері на Миколаївщині після жорстокої розправи поліцейських над беззбройним (більше того – закутим у наручники!) 33-річним місцевим мещканцм громадяни пішли на штурм райвідділу поліції. Адже мало того, що люди в погонах убивають, так вони ще й нахабно брешуть!

І треба ж: трагедія сталася саме в День незалежності України! Кращого подарунку для тих, хто з усіх сил намагається розгойдати ситуацію в країні, й придумати важко. «Ватні» видання смакують подробиці, так звані «тіньові міністри» захлинаються в захопленому викривальному пафосі. Україноненависники навіть не сильно намагаються правдоподібно грати роль убитих горем людей, влаштовуючи «ритуальні танці на кістках» – їм не вдається приховати зловтіху. Цілком очевидно: ті, хто проклинав два перших Майдана, мріють спровокувати та очолити третій, а допомагають їм у цьому ті, кого ми найняли служити закону.

Розігнати весь райвідділ!

Від помпезних заяв про формування «нової поліції» до метушливих і переляканих обіцянок про повне розформування цілого райвідділу – цей шлях глава Нацполіціі Хатія Деканоїдзе пройшла лише за рік. І поруч із нею цього разу не було людини, яка так любила піаритися на новій поліції, яка взагалі незрозуміло яким чином і на якій підставі причетна до її формування – нардепа й колишнього журналіста Мустафи Найєма. Він всерйоз вважає, що свого часу скликав другий Майдан. Ну а тепер «його дітище» провокує третій. Хоча не виключено, що «єврооптиміст» буде відтепер усіляко дистанціюватися від поліції, яка від селфі з громадянами якось дуже швидко перейшла до кривавої розправи над ними.

Деканоїдзе пообіцяла новий набір до поліції Миколаївської областіУ Національній поліції анонсували відкриття набору до правоохоронних органів Миколаївської області.

Про подробиці самої трагедії поговоримо трохи пізніше, зараз же дуже хочеться запитати: а за нахабну брехню хтось відповість? Нам, суспільству, всій країні брехали в поліцейських прес-релізах про те, що загиблий спочатку пограбував таксиста, розбив йому машину, потім напав на власну дружину, яка нібито благала поліцейських захистити її від дебошира. Той нібито ганяв наряд поліції з лопатою в руках, після чого йому раптом стало погано й він помер до приїзду «швидкої допомоги», хоча жалісливі поліцейські її оперативненько викликали. І ані слова про чотири (!) кулі в тілі покійного, дві з яких були в серце! Ні слова, зрозуміло, й про те, що стріляли в упор у людину, що лежить на землі й закута в наручники! І про те, що мати благала помилувати сина, якого (лежачого!) били ногами й кийками, сердячись при цьому, що він харкав кров'ю. Ці «писаки» продовжують і далі отримувати зарплати з наших податків?! Або це Мустафа за старою журналістською пам'яттю допомагав їм складати? Хотілося б почути його коментар.

Кадровий брак

Згадані вже «тіньові міністри» з опозиційного «тіньового уряду» особливо акцентували на тому, що вбивці – дуже молоді хлопці, які прийшли працювати вже в нову поліцію. Мотиви цих заяв більш ніж прозорі: у всьому, мовляв, винна «хунта» та її реформи, а вони-то самі свої полковницькі міліцейські зірки отримали за «старої доброї влади». Неначе журналіста Гонгадзе вбили не «орли Кравченка» (Юрій Кравченко – міністр внутрішніх справ 1995-2001 рр. – Ред.), чи трагедію у Врадіївці влаштуватися не вони ж. І про «Беркут» їхніх часів, бійці якого вбивали людей на Майдані, теж доведеться згадати. Тому цим старим, але недобрим товаришам доведеться нагадати приказку про корову, котрій у цій ситуації мукати не варто.

Аваков прокоментував ситуацію в Миколаївській областіУ Міністерстві внутрішніх справ анонсували зміни в керівному складі Нацполіції Миколаївській області.

І знову про Врадіївку та старі кадри. Нагадаємо, в ніч із 26 на 27 червня 2013 року капітан і старший лейтенант міліції, а також місцевий таксист зґвалтували у Врадіївці (Миколаївська область) й намагалися вбити місцеву мешканку Ірину Крашкову. Міліція тоді теж намагалася приховати сліди злочину, сфальсифікувати результати медичного огляду дівчини. Міліцейське начальство як могло покривало злочинців у погонах, поки люди не повстали у Врадіївському та суміжних районах – півтора місяця тривало народне заворушення, під тиском якого ґвалтівників таки «здали». В сусідньому Кривому Озері люди тепер теж повстали – не дали поліцейським нишком відвезти тіло вбитого ними Олександра Цукермана, замести сліди й зробити так, щоб усе виглядало, як у складених ними нашвидку заявах. Щоправда, цього разу керівництво МВС швидко здало «дрібних сошок». Але чи робить їм це честь, якщо честь поліцейського мундира брудниться все частіше й брутальніше? Найжахливіше: поліцейські навіть не розуміли, що коять злочин!

Жити по-старому

Один із поліцейських, що брали участь у розправі над Олександром Цукерманом, двічі провалив атестацію. Але був поновлений в органах за рішенням суду! Ще один – взагалі не був атестований, оскільки був усього лише водієм, але саме він якраз і стріляв у загиблого! Чому до рук неатестованого поліцейського потрапила зброя? А спецрота поліції, з якою у місцевих жителів були зіткнення, – це колишній «Беркут»... До речі, в прокуратурі цього ж, Крівоозерського району певний час працював прокурор Врадіївського району Сергій Мочалко, звільнений влітку 2013 року після розгрому жителями селища райвідділу міліції. Він там пересиджував гучний скандал. А тепер пан Мочалко з успіхом пройшов переатестацію до «нової» прокуратури й сьогодні працює в уже «реформованій» прокуратурі на посаді прокурора Доманівського відділу Вознесенської місцевої прокуратури! Такі ось у нас нові органи: поліція, прокуратура та суд. І однією посмішкою Мустафи тут навряд чи щось можна виправити.

А ось недавня історія із сусідньої Одеської області. Там до суду передали справу щодо не якихось там селфі-патрульних, а співробітників карного розшуку! Вісьмох «нових поліцейських» звинувачують у знущаннях над затриманими: вони змусили двох одеситів зізнатися в розбійному нападі та крадіжці 17 тисяч доларів. Чоловіків били до такого стану, що вони непритомніли, а один навіть порізав собі вени, щоб уникнути подальших катувань. Тим часом поліцейські погрожували розправою його вагітній дружині – вона ледь не втратила дитину! Прокуратура області на чолі з Сакварелідзе спочатку взагалі не реагувала на це свавілля, а потім заявила, що вся ця історія – підкоп під губернатора Саакашвілі...

Страшних повідомлень про роботу «нової поліції» вже критично багато: в кінці червня в нічному клубі Куп'янська (Харківська область) поліцейський із подільниками забив до смерті чоловіка. А пам'ятаєте лиху погоню зі стріляниною в Києві в лютому, в результаті чого загинув 17-річний підліток і дивом не постраждав ніхто з перехожих? Ось ще приклад: у ніч з 29 на 30 червня виклик поліцейських на сімейну сварку в Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ) закінчився тим, що четверо «вартових правопорядку» забили на смерть людину. На цьому варто перерватися, а любителям поліцейської «зради» можна порекомендувати регулярно дивитися «Інтер» – там кожен нерівний чих поліцейських змальовується в найяскравіших фарбах: дуже вже власники телеканалу не люблять міністра Авакова. Втім, як каже актор-телеведучий Леонід Каневський в ефірі того ж «Інтера», «це вже зовсім інша історія».

Недореформа

У Раді зареєстрований проект про відставку АваковаУ Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ України.

Більше двох сотень розбитих новеньких поліцейських машин, незнання законів і навіть елементарна безграмотність людей у погонах – це, на жаль, даність. Колишні генерали правоохоронних відомств у різних ефірах абсолютно виправдано обурюються з приводу того, що патрульні при простому ДТП складають протокол не лише на того, хто «наздогнав» передню машину, але також і на потерпілого водія – «про всяк випадок». Адже законів вони не знають! Так, ідейних людей із бажанням змінити систему до поліції прийшло багато й на селфі вони посміхаються абсолютно щиро. Але ж не це головна риса, за яку варто брати до органів...

Показне бажання все зруйнувати «дощенту, а потім» привело до поліції багато відвертих шахраїв і садистів, що впиваються владою; багато тих, хто вважав за краще сховатися в поліції від мобілізації; багато тих, хто просто спокусився пристойною зарплатою в умовах повальної кризи. І все одно залишався кадровий голод, який заповнювали... тими ж самими старими ментами. Так що реформа МВС у частині нової поліції поки об'єктивно виглядає як чисті шкарпетки, що вдягнули на брудні ноги – запах усе одно залишився. Але хтось попіарився або «нагрівся» на зарубіжних грантах. А комусь із платників податків це коштувало життя. Як це все змінити? Універсального рецепту точно не існує. Я категорично проти бездумних закликів «гнати поганих поліцейських в АТО» – це ж не виправна установа, а захист рубежів Батьківщини, тобто служити там – честь, а не покарання! Але й поповнювати лави патрульних людьми, які щойно прийшли з фронту, теж не можна – в багатьох ветеранів посттравматичний синдром. Вихід один: припинити реформи заради показухи, відновити інститут наставництва, адже, м'яко кажучи, далеко не всі колишні міліціонери – злодії. Термін навчання нових працівників потрібно істотно збільшити, встановивши за ними постійний контроль психологів, оскільки не всі відхилення від норми в психіці видно відразу. І суворо заборонити піаритися на поліції політикам, які жодного стосунку до правоохоронних органів не мають!

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: