Україна та Казахстан будуть разом видобувати уранову руду

Читать на русском
Казатомпром передасть технології видобутку урану для створення спільних підприємств в Україні.
Збагачений уран

Україна та Казахстан мають плани створення спільного підприємства з видобутку уранової руди із залученням технологій НАК «Казатомпром».

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик в ефірі телеканалу «112 Україна», передає «Слово і Діло».

«Буквально чотири дні тому в мене була продуктивна поїздка в Казахстан і я вже сьогодні можу сказати, що ми будемо вести спільні розробки та видобування уранової руди», – сказав він.

Міністр уточнив, що «Казатомпром» має намір передати Україні «новітні технології видобутку урану для створення спільних підприємств в Україні». Вже 18 вересня представники «Казатомпрому» приїдуть до Києва для подальших переговорів.

На думку Насалика, участь НАК «Казатомпром» допоможе Україні через півтора року повністю забезпечити потреби ядерної енергетики власним природним ураном.

Наразі Україна закуповує за кордоном понад 1,5 тис. тонн збагаченого урану на рік, незважаючи на те, що має 8 уранових копалень у місцях виходу Українського кристалічного щита (Кіровоградська область), з яких лише одна шахта працює.

Як повідомлялося раніше, ДП «НАЕК «Енергоатом» і британсько-німецько-голландська компанія URENCO підписали договір про постачання збагаченого урану.

Нагадаємо, в березні міністр енергетики Австралії Джулі Бішоп та екс-глава Міненерговугілля Володимир Демчишин підписали договір про постачання австралійського урану для українських АЕС.

«Слово і Діло» зафіксувало 23 обіцянки міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, з яких він поки встиг виконати лише одну. Більшість обіцянок міністра перебувають у процесі виконання, тому говорити про рівень його відповідальності поки не доводиться. З повним переліком обіцянок Насалика можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: