Відкритість і прозорість: як місцева влада евроінтегрує бюджети

Читать на русском
Одним із головних інструментів у боротьбі з корупцією є відкритість бюджету, оскільки кожен бажаючий може відстежувати грошові потоки.
фото: chicagorazom.com

Відкритість і прозорість місцевих бюджетів було ідеєю ще прем'єрства Арсенія Яценюка, яку він переніс до проекту під назвою «Відкритий бюджет». Щоправда, сам він не встиг втілити її в життя, поступившись прем'єрським кріслом Володимиру Гройсману.

Екс-глава Кабміну навіть встиг дати обіцянку про запуск програми «Відкритий бюджет» у 2016 році. Своє зобов'язання він не виконав, оскільки в квітні був звільнений із посади.

Олександр СєнкевичМіський голова Миколаєва
Сенкевич пообіцяв забезпечити прозоре використання коштів міського бюджетуСказано 25 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Запуск у тестовому режимі запланований на серпень 2016 року. До нього вже встигла долучитися Миколаївська міська рада, тим самим виконавши передвиборчу обіцянку мера Миколаєва Олександра Сєнкевича щодо прозорого використання коштів міського бюджету.

Також зробити бюджет прозорим обіцяв і міський голова Києва Віталій Кличко. Відповідну заяву він зробив ще в 2014 році, коли був кандидатом на цю посаду. Так, 5 червня 2015 року представив електронний бюджет столиці й повідомив, що Київ став першим «розумним» містом в Україні. У КМДА повідомили, що проект «Відкритий бюджет» є першим етапом реалізації в столиці системи Smart City.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко забезпечить прозорість міського бюджетуСказано 30 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Івано-Франківськ також долучився до проекту. За ініціативою мера міста Руслана Марцінківа 14 січня 2016 року стартував портал «Відкритий бюджет», де кожен мешканець міста зможе подивитися інформацію про надходження до місцевого бюджету. А 2 березня був презентований оновлений офіційний сайт міста, на якому до звичних розділів додалися нові: «Відкритий бюджет», «Електронна приймальня» та інші.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов пообіцяв реалізувати проект «Прозорий бюджет»Сказано 24 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Долучитися до нового проекту планує й чинний мер Вінниці Сергій Моргунов. Свою обіцянку він дав, будучи ще кандидатом на цю посаду. Станом на 19 серпня жодних зрушень у цьому напрямку немає.

Кроки до прозорості місцевого бюджету роблять і на Рівненщині, щоправда, не міський голова обласного центру, а керівник обласної державної адміністрації Віталій Чугунніков. Так, у квітні 2015 року він пообіцяв щотижневі звіти ОДА перед громадськістю щодо використання бюджетних коштів, що в майбутньому й було реалізовано адміністрацією. Свою обіцянку губернатор виконав.

Водночас активність запровадження подібних проектів та звітів є невеликою, але все-таки поширюється на більшу кількість міст. Напприклад, в Одесі досі не запущена навіть бета-версія проекту «Відкритий бюджет». Кого звинувачувати в цьому – мера Геннадія Труханова чи інших чиновників – поки невідомо, але в Одеській ОДА ця програма вже запущена.

Не варто забувати й про електронну систему державних закупівель ProZorro, в якій можна відстежити всі тендери, проведені державними органами. Завдяки цій програмі державі вже вдалося заощадити мільярди гривень. Також у розвитку місцевої влади допомагає й децентралізація, хоча вона й де-юре заморожена, але деякі процеси все-таки запущені, як, наприклад, збільшення місцевих бюджетів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: