Українці все частіше встановлюють сонячні панелі на дахах будинків

Читать на русском
Держава своєю чергою надає таким домогосподарствам заохочення у вигляді зеленого тарифу на відшкодування витрат.

В Україні стрімко зростає кількість приватних домогосподарств, які встановлюють сонячні панелі для виробництва електроенергії.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

«Сьогодні вже 430 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі загальною потужністю 5,06 МВт. Для порівняння за весь 2015 рік таких ініціативних домовласників було 244, а в 2014 році в десятки разів менше – всього 21», – прокоментував статистичні дані глава Держенергоефективності Сергій Савчук.

Позитивна динаміка є результатом дії закону України №514-VIII щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії, який був ухвалений 4 червня 2015 року.

«Цим законом запроваджений «зелений» тариф на закупівлю електроенергії, виробленої сонячними електроустановками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт. І найголовніше – тариф прив'язаний до курсу євро, що дозволяє нівелювати ризики інфляції», – підкреслив Савчук.

Патон: одним з основних напрямків роботи НАНУ стала енергоефективністьПрезидент Національної академії наук розповів, над чим і наскільки ефективно працюють українські вчені.

Він додав, що домогосподарства, які встановили сонячні панелі в 2016 році, можуть продавати надлишок виробленої ними електроенергії в мережу за ціною 19,01 євроцента (близько 5,3 грн) за 1 кВт*год.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України призупинив реалізацію програми з відшкодування 30% витрат на матеріали для підвищення енергоефективності квартир і приватних будинків.

Нагадаємо, ще в лютому цього року Європейський банк реконструкції і розвитку відкрив для України програму FINTECC на суму понад 50 млн доларів на впровадження енергозберігаючих технологій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: