Патон: одним з основних напрямків роботи НАНУ стала енергоефективність

Читать на русском
Президент Національної академії наук розповів, над чим і наскільки ефективно працюють українські вчені.
Борис Патон

Одним із пріоритетних напрямків роботи Національної академії наук сьогодні є розробка технологій для забезпечення енергетичної незалежності держави.

Про це в інтерв'ю «Голосу України» розповів президент НАНУ Борис Патон, пише «Слово і Діло».

За його словами, помітні успіхи в цій царині вже є: вітчизняним вченим вдалося продовжити ресурс 4-х із 15-ти енергоблоків українських АЕС щонайменше на 10 років. За висновками «Енергоатому», НАНУ таким чином уже заощаджує для країни близько 1,5 млрд дол. щороку.

«Яскравим прикладом можуть слугувати результати участі наших фахівців у роботах із подовження термінів експлуатації 4-х з 15-ти енергоблоків українських атомних електростанцій. Підкреслю, що це дає змогу на 10-20 років, а в перспективі – на 30 років відкласти будівництво нових потужностей», – зазначив Патон.

Іншою важливою розробкою Академії наук її президент вважає автоматизовану систему обліку електричної енергії з контролем показників її якості на всіх рівня виробництва, передачі та споживання, що за 2 роки дало можливість ДП «Укренерго» зекономити близько 1 млрд грн.

Нагадаємо, раніше міністр регіонального розвитку та будівництва Геннадій Зубко заявив, що у 2016 році Україна перейде на нові стандарти та зобов'язання щодо споживання енергоресурсів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: