Злочин без кари: чим завершиться історія із суддею-хабарником Чаусом? Експерт

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

В даному випадку, ситуація "зависла" до вересня, що може мати певні наслідки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів головний експерт групи «Реанімаційного пакета реформ» Роман Куйбіда, аналізуючи ситуацію із затриманням на хабарі судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, який не може бути затриманий за словами Глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури через суддівський імунітет.

«Зміни щодо суддівської недоторканості в КУ наберуть чинності 30 вересня. Після 30 вересня, якщо суддю піймають на тяжкому або особливо тяжкому злочині, а хабар, незаконне збагачення суддею — це тяжкий злочин, ситуація буде інакша. Верховна Рада вже буде замінена на Вищу раду правосуддя. Згоду на арешт, затримання, взяття під варту буде надавати Вища Рада юстиції», - розповідає Куйбіда.

При цьому, експерт додав, у випадку тяжкого злочину, якщо затримано безпосередньо на хабарництві або одразу після цього, то не буде потрібно навіть згоди Ради правосуддя

За його словами, після 30 вересня ця проблема буде дещо вирішена, але лише певною мірою, тому що недоторканість все-таки залишиться, але не стосуватиметься тяжких та особливо тяжких злочинів.

Проблема в тому, що весь цей час, незважаючи на злочини діяла така система, яка допомогла багато кому втекти чи просто зникнути. «Наприклад, історія із затриманням голови Апеляційного суду Києва. Йому висунули звинувачення. Він — зник», - нагадав експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Верховна Рада хоч і позбавила його недоторканості, але запізно», - наголосив Куйбіда.

Експерт не виключив, що в даному випадку, може скластись так, що Чаус просто буде переховуватись.

Нагадаємо, ще минулого року Президент України пообіцяв зняти депутатську та суддівську недоторканність та нещодавно запевнив, що наприкінці 2016 року на конкурсній основі буде сформовано новий Верховний суд України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: