Навчальний рік на носі: як Україна готує дитячі садочки?

Читать на русском
Обіцянки зробити ремонт чи покращити умови навчання в дитячих садочках є чи не у кожного політика місцевого рівня та навіть у значної частини депутатів (здебільшого мажоритарників). Але як вони їх виконують?
Фото: bdzhola.com

Менше, ніж за три тижні в Україні розпочнеться черговий навчальний рік. У вересні свої двері для дітей відчинять більше 17 тисяч шкіл та близько 15 тисяч дошкільних навчальних закладів. Однак чи зможуть вони задовольнити потреби українських родин і чи всі вони готові прийняти дітей? На жаль, матеріально-технічне забезпечення дитячих садочків в Україні залишає бажати кращого. Зайве підтвердження цьому – численні обіцянки політиків щодо ремонту, переобладнання, а часом – і побудови нових дитячих садків, які, судячи з того, як активно політики використовують цю тему, дуже імпонують виборцям. Це й не дивно, адже в окремих регіонах кількість дітей дошкільного віку перевищує кількість місць у дошкільних закладах у півтора рази. А коли батьки таки приводять своїх чад в омріяний садочок, стикаються з численними матеріальними труднощами самих закладів...

З огляду на це «Слово і Діло» вирішило, що саме час поквапити політиків, котрі обіцяли батькам гідні умови навчання для їхніх малюків, з реалізацією їхніх обіцянок.

Почнемо з народних депутатів, адже саме від їхньої роботи залежить, як системно в Україні функціонуватиме освіта, в тому числі дошкільна. Так, 18 липня депутат від «Блоку Петра Порошенка» Роман Мацола запевнив, що разом із місцевою владою працюватиме над інвестуванням у будівництво та оновлення матеріально-технічної бази дитячих садочків.

Проте більшість народних обранців зазвичай дають менш системні обіцянки: зобов’язання щодо ремонту чи будівництва дошкільних навчальних закладів в окремих населених пунктах є в програмах чи не кожного депутата-мажоритарника. А серед цих депутатів є свої рекордсмени. Наприклад – Костянтин Іщейкін із «БПП», із 13 обіцянок котрого 3 стосуються саме роботи дитячих садків. 5 серпня він пообіцяв відремонтувати в поточному році дах дитячого садочка «Яблунька», до осені запустити садок у Гоголевому та докласти всіх зусиль для реконструкції садочку «Веселка» у м. Хорол (усі три – в Полтавській області, де й розташований виборчий округ Іщейкіна).

На п’яти йому наступає Дмитро Андрієвський, у якого також 3 обіцянки стосуються дошкільних навчальних закладів округу (щоправда, загальна кількість обіцянок у нардепа сягає чотирьох десятків). У січні 2016 року Андрієвський пообіцяв киянам провести цього року капремонт дитсадків на вул. Ніщинського та Виборзькій і розпочати у 2016 році будівництво садочка на бульварі Лепсе. Пізніше він заявив, що планує відкрити сучасний дитячий садочок у приміщення гімназії «Ерудит». Поки що з цих обіцянок виконана тільки перша.

Значно більше обіцянок щодо будівництва та благоустрою дитячих садків дали представники місцевої влади. Чи не найбільш гостро в Україні проблема з дошкільними закладами стоїть у Львові (у 2015 році в середньому на 100 місць у садочках претендували 147 дітей), тож не дивно, що мер міста Андрія Садовий нерідко роздає відповідні обіцянки. Ось деякі з них: у 2015 році львівський градоначальник заявив, що до 2020 року місто планує повернути дитячим садочкам усі орендовані приміщення; а вже цьогоріч Садовий запевнив, що до кінця року відновить роботу 9 дошкільних навчальних закладів.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв відкрити сім дитячих садків у 2016 роціСказано 21 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не менш катастрофічна ситуація з дитсадками і в столиці, тож Віталій Кличко в червні пообіцяв до кінця 2016 року відкрити в Києві 5 нових дитсадків. Схожі обіцянки є і у мерів Вінниці, Івано-Франківська і Чернівців – Сергія Моргунова, Руслана Марцінківа та Олексія Каспрука.

Ще низка місцевих високопосадовців свого часу давали обіцянки тим чи іншим чином збільшити кількість місць у наявних садочках. Серед них, зокрема, міські голови Одеси, Тернополя та Луцька – Геннадій Труханов, Сергій Надал і Микола Романюк, а також губернатори Тернопільської, Дніпропетровської й Запорізької областей – Олексій Муляренко, Валентин Резніченко та Володимир Буряк.

При цьому новий голова Миколаєва Олександр Сєнкевич уже встиг провалили обіцянку щодо запровадження електронної черги до дитячих садочків. Обіцянка мера Чернігова Владислава Атрошенка про оновлення харчоблоків у дитсадках поки що має статус «у процесі виконання».

Нагадаємо, в травні поточного року Міносвіти ухвалило новий санітарний регламент для дитячих садків, що спрощує організацію та роботу приватних дошкільних навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: