Неолімпійський принцип: найвідоміші допінг-скандали в історії Олімпіад

Читать на русском

Відсторонення російських легкоатлетів і дискваліфікація окремих спортсменів із Росії в таких видах, як важка атлетика, плавання, гребля на байдарках і каное, а також повне відсторонення усієї паралімпійської збірної РФ на змаганнях у Ріо – мабуть найгучніший допінговий скандал МОК за кілька останніх десятиліть. Проте російський мельдонієвий скандал – далеко не перший в олімпійській історії. Якщо пригадати лише літні Олімпіади сучасності, можна виявити немало неприємних історій, у яких, на жаль, були замішані й українські спортсмени.

Наприклад, на Іграх у Пекіні в 2008 році позитивна допінг-проба української легкоатлетки Людмили Блонської позбавила нашу збірну срібної медалі та стала причиною довічної дискваліфікації спортсменки. На попередній Олімпіаді в Афінах наш штовхальник ядра Юрій Білоног здобув золоту нагороду, однак за 2 роки, коли повторний аналіз допінг-проби виявив у зданому ним зразку заборонений препарат Оксандролон, він був позбавлений медалі. Сьогодні ж, 10 серпня, стало відомо про результати повторного дослідження допінг-проби бронзового призера Олімпійських ігор у Лондоні, українського метальника списа Олександра П’ятниці. МОК вимагає, щоб українець повернув нагороду, а НОК України – вжив відповідних заходів.

Проте подібні випадки, на жаль, не є рідкістю і в інших збірних. Завойовану на тих самих Іграх в Афінах золоту медаль російської легкоатлетки Ірини Коржаненко також відібрали через допінг. У Лондоні те ж саме сталося з білоруською штовхальницею ядра Надією Остапчук, у Сеулі – з американським легкоатлетом Бреном Джонсоном. Сама ж історія боротьби з допінгом на Олімпійських іграх почалася з трагічного випадку, коли на Олімпіаді 1960 року в Римі від передозування амфетаміном загинув данський велосипедист Курт Йенсен.

Нагадаємо, минулої ночі на Іграх у Ріо-де-Жанейро американський плавець Майкл Фелпс вкотре побив власний рекорд за кількістю золотих олімпійських нагород, який у нього вже 21 (плюс 4 нагороди іншого ґатунку). До речі, до 2012 року рекорд за загальною кількістю олімпійських медалей належав українській гімнастці Ларисі Латиніній, яка за свою кар’єру здобула для збірної СРСР 18 нагород Олімпійських ігор, 9 з яких – золоті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: