Експерти розповіли, чи є шанс перезапустити продаж ОПЗ

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Вірогідність того, що влада найближчим часом знайде інвестора, готового вкладати гроші в ОПЗ, невелика.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, аналізуючи заяву прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про те, що провал продажу ОПЗ пов'язаний із завищеною ціною.

«Річ не в ціні, а точніше не лише в ціні. Інвестиційне поле України на сьогодні є настільки несприятливим, що жоден інвестор, розуміючи все це, не буде вкладати гроші. При цьому не зняте питання незахищеності права власності», – розмірковує Биковець.

За словами підприємця, зараз вагомим фактором впливу є відсутність траншу МВФ.

«Якщо світовий банк і МВФ не впевнені в тому, надавати країні кредит чи ні, то інвестор, який все враховує, точно не наважиться вкладати кошти невідомо куди й для чого», – зауважив економіст.

До того ж, додається фактор війни, в стані якої перебуває країна.

«Тому навряд чи знайдеться той, хто зацікавлений вкладати кошти, навіть попри всю привабливість об'єкту», – наголосив експерт.

Економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський пояснив, що коли ОПЗ був підготовлений для продажу, навколо нього виникло багато скандалів, зокрема в питанні наявності боргу, що й дало такий результат аукціону.

«Сукупно це призвело до того, що багато з тих, хто, можливо, хотів би взяти участь у приватизації заводу, втратили інтерес і конкурс провалився. До кінця літа ситуація навряд чи зміниться, оскільки представляються об'єкти з відповідними ризиками», – пояснив він.

Як відомо, Фонд держмайна України запропонував стартову ціну за 99,567% ОПЗ – 13,175 млрд грн.

Нагадаємо, в травні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що до аукціону з приватизації ПАТ «Одеський припортовий завод» не будуть допущені підприємства країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: