Канада побудує сонячні станції в зоні відчуження – Семерак

Читать на русском
Пріоритетними напрямками розвитку зони відчуження є варіант розвитку альтернативної енергетики в зоні спеціального промислового використання.
Остап Семерак

Низка інвесторів із Канади серйозно розглядають варіанти побудови сонячних електростанцій і біопаливних заводів в зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на слова міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака за результатами презентації інвестиційної привабливості та інвестиційного потенціалу зони відчуження в галузі відновлюваної енергетики при канадсько-українському бізнес-форумі.

«Канадські інвестори з цікавістю розглядають можливість будівництва біопаливних заводів і електростанцій на території Чорнобильської зони. Від канадських бізнесменів прозвучало кілька реальних пропозицій, що стосуються можливого будівництва», – зазначив він.

Міністр підкреслив, що пріоритетним напрямком розвитку є варіант розвитку альтернативної енергетики в зоні спеціального промислового використання зони відчуження.

На решті частини зони Кабмін України ухвалив рішення створити заповідник, який виконуватиме буферну функцію перед зоною спеціального промислового використання.

Міністр зазначив, що канадців найбільше цікавить зведення СЕС, оскільки в зоні відчуження електромережі є недозавантаженими, а вартість оренди землі є дуже низькою.

Водночас Семерак підкреслив важливість законодавчого врегулювання земельних відносин у зоні відчуження для реалізації таких проектів.

«Ми очікуємо, що законопроект №4437 для врегулювання цього питання буде повністю ухвалений до кінця роботи нинішньої сесії Верховної Ради. На початку червня він уже пройшов перше читання. Це дозволить врегулювати українське законодавство в питанні виділення землі в зоні ЧАЕС, де є близько 6 тисяч гектарів незадіяних земельних ділянок, частина яких може використовуватися для розміщення об'єктів електричної генерації, а частина – для вирощування енергетичних культур», – поінформував міністр.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо планує на початку липня здійснити офіційний візит в Україну для підписання договору про ЗСТ з Україною.

Нагадаємо, що Україна планує збільшити експорт своєї продукції в Канаду, а також збільшити приплив інвестицій із цієї країни.

«Слово і Діло» зафіксувало 57 обіцянок Остапа Семерака, з яких він виконав 33. Коефіцієнт відповідальності політика – 57%. Із повним списком обіцянок міністра екології та природних ресурсів можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: