Для ВДВ! Що обіцяли політики українським десантникам

Читать на русском
2 серпня святкують своє професійне свято військовослужбовці високомобільних десантних військ. Слово і Діло зібрало головні обіцянки політиків, які ті роздали еліті Збройних сил України.
Фото: np.pl.ua

Високомобільні десантні війська України почали створюватися після розпаду Радянського Союзу в січні 1992 року, формування ж військових частин незалежної України тривало до 1 червня 1993 року. Сьогодні вони – еліта українських Збройних сил, що поділяється на повітряно-десантні та аеромобільні частини.

Наразі в складі ВДВ ЗСУ функціонують такі підрозділи: 25-та окрема повітряно-десантна бригада (Дніпропетровська область), 79-та окрема аеромобільна бригада (Миколаїв), 80-та окрема десантно-штурмова бригада (Львів), 81-ша окрема аеромобільна бригада (Донецька область), 95-та окрема аеромобільна бригада, 135-й окремий батальйон забезпечення (Житомир), 199-й навчальний центр ВДВ (Житомирська область) та 102-й окремий склад зберігання повітрянодесантної техніки та майна (Житомир).

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що зарплата військових буде не менше, ніж 6133 гривніСказано 6 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

У день, коли всі, хто має честь називати себе десантниками, святкують професійне свято, «Слово і Діло» хотіло б нагадати можновладцям про їхні обіцянки перед військовослужбовцями найбільш боєздатних та перевірених у бою підрозділів.

В першу чергу це стосується профільного міністра Степана Полторака та голови РНБО Олександра Турчинова. Зокрема, перший пообіцяв у 2016 році розпочати підготовку операторів безпілотних літальних апаратів для ведення розвідки. Про це він заявив 3 березня поточного року. Турчинов же в квітні 2015 року пообіцяв створити сучасну систему аерокосмічної розвідки.

Ці обіцянки поки перебувають у процесі виконання, на відміну від іще одного зобов’язання Турчинова – про передачу ЗСУ вітчизняних безпілотників – яке секретар РНБО виконав. Також виконав свою обіцянку встановити заробітну плату військових на рівні не менше 6133 грн Президент Петро Порошенко. Звісно, що реалізація цих обіцянок стосується не лише ВДВ, але й інших родів військ, проте вони є найбільш дотичними до тих завдань, які виконують десантники.

Разом із тим, є серед виконаних обіцянок українських високопосадовців і такі, що мають дисциплінарний характер. До прикладу, той же Олександр Турчинов у 2015 році виконав власну обіцянку віддати під суд десантників 25-ї бригади, які здали зброю сепаратистам у Краматорську. Натомість міністр внутрішніх справ Арсен Аваков реалізував іншу важливу з точки зору дисципліни та рівня підготовки річ – організував приїзд 290 десантників зі США для спільних навчань Fearless Guardian, що розпочалися в Україні 20 квітня 2015 року.

Фінансово допомогти 57 пораненим десантникам 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, що дислокується у Львові, пообіцяв мер міста Андрій Садовий і свого слова дотримав. Так само виконав зобов’язання про утворення в Донецькій області мобільних груп десантних військ для боротьби з контрабандою й голова регіону Павло Жебрівський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: