ProZorro: чи запустять з 1 серпня систему електронних закупівель?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Річ у тім, що були вимоги ЄС щодо електронних декларацій, які ми маємо виконувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Борис Кушнірук, аналізуючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який запевнив, що система ProZorro повноцінно запрацює у всій країні з 1 серпня.

«З приводу декларацій чиновників було зобов'язання перед Євросоюзом і умова, що декларування має розпочатися в середині серпня. Поки що в терміни ми вписуємося, ситуація контрольована», – зазначив експерт.

За його словами, процес дійсно відбувається в сповільненому режимі порівняно з тим, як мало бути, але все-таки просування є.

Кубів розповів, скільки хоче заощадити на держзакупівляхПерший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів хоче довести економію державних коштів шляхом впровадження системи електронних закупівель до 40 млрд грн на рік.

Як підкреслив спеціаліст, деякі речі дійсно можна було зробити раніше, але вони запускаються й мають запрацювати.

«Щодо закону про держзакупівлі, то норми були прописані, терміни – також. Щодо системи електронного декларування, то проблема в тому, що для того, щоб вона запрацювала, потрібно було створити електронний реєстр. Це вже питання технічного забезпечення, але наразі ми вкладаємося в терміни», – пояснив ситуацію Кушнірук.

Додамо, за словами Володимира Гройсмана, попередній аналіз державних закупівель через систему ProZorro свідчить про економію державних коштів у розмірі 3-50%.

Крім того, він підтвердив, що зловживання в системі традиційних закупівель були.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: