«Газпром» загрожує стабільності транзиту російського газу до ЄС

Читать на русском
Зниження тиску було зафіксовано на газовимірювальних станціях Суджа та Писарівка – першому та другому за величиною пунктах надходження газу з Росії.
ГВС «Суджа»

НАК «Нафтогаз України» просить Європейську комісію створити моніторингову місію для перевірки фактів значного зниження тиску в російській газотранспортній системі на вході до газотранспортної системи України.

Зниження тиску було зафіксовано ПАТ «Укртрансгаз» в останній тиждень червня 2016 року, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Нафтогазу».

«Протягом останніх кількох днів ПАТ «Укртрансгаз» фіксувало поступове зниження тиску в ГТС на російському боці. Зокрема, тиск на газовимірювальній станції Суджа, ключовому пункті входу російського газу, який транспортується в ЄС територією України, зменшився з 63,5 атм 19 липня до 52,3 атм 26 липня», – йдеться в повідомленні компанії.

Схоже падіння тиску також було зафіксовано на газовимірювальній станції Писарівка – другому за величиною пункті надходження газу з Росії.

«Відповідно до контракту, російський оператор зобов'язаний підтримувати тиск не менше 60 атм у цьому пункті виходу», – пояснили в НАК.

У «Газпромі» збільшили вартість газу, поставленого до ОРДЛО«Газпром» поставив на окуповані території сходу України газу на $718,5 млн, однак компанія поки не пред'являє цей рахунок «Нафтогазу України» в Стокгольмському арбітражі.

Відзначається, що «Газпром» ніяк не пояснив українській стороні причини різкого падіння тиску. Випадки зниження тиску ставлять під загрозу стабільність транзиту російського газу в ЄС.

Нагадаємо, що з початку поточного року до 21 червня транзит російського газу через українську газотранспортну систему до європейських споживачів зріс на 35%.

Як повідомлялося раніше, транзит російського газу до Євросоюзу через Україну обійдеться ЄС дешевше, ніж через «Північний потік-2».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: