У «Нафтогазі» прокоментували намір «Газпрому» припинити транзит через Україну

Читать на русском
У Нафтогазі заявили, що для Європи вигідніше купувати російський газ, який прямує через Україну, ніж через Північний потік-2.

У НАК «Нафтогаз України» заявили, що транзит російського газу до Євросоюзу через Україну обійдеться ЄС дешевше, ніж через «Північний потік-2».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу компанії.

«За підрахунками НАК «Нафтогаз України», вартість транзиту російського газу «Прямим потоком» (за традиційним маршрутом через територію України) з 2020 року буде в кілька разів дешевшим, ніж «Північним потоком-2». В разі бронювання транзитних потужностей на нинішньому рівні 110 млрд куб. м на рік, доставка українським маршрутом буде вчетверо дешевшою, ніж «Північним потоком-2». При бронюванні на рівні 70 млрд куб. м транзиту на рік «Прямий потік» виявиться втричі вигіднішим, ніж «Північний-2», – повідомили в прес-службі компанії.

У «Нафтогазі» зазначили, що суттєве здешевлення транзиту газу через Україну після 2020 року, як і відносне збільшення його вартості в 2016-2019 роках, пов'язане з намірами «Газпрому» припинити поставки газу до ЄС традиційним маршрутом.

«Важливо, що український маршрут забезпечує поставку газу цим країнам уже кілька десятків років. За цей час в ЄС було створено всю необхідну інфраструктуру для доставки газу кінцевим споживачам», – повідомили в прес-службі й додали, що всередині ЄС немає потужностей для постачання газу цим споживачам через північ Німеччини, де закінчується «Північний потік». У «Нафтогазі» висловили переконання, що спроба перенаправити поставки газу таким чином неминуче призведе до перебоїв із газопостачанням у регіоні та до збільшення вартості газу для споживачів.

Кілька країн регіону взагалі не мають фізичного сполучення з газотранспортною мережею Німеччини на території ЄС. Вони можуть отримувати газ лише українським маршрутом.

Нагадаємо, до 2020 року «Газпром» ліквідує 4300 км трубопроводу та 62 компресорних цеха, що обслуговують подачу природного газу в напрямку України, а до 2030 року прибере ще 10 700 км труб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: