Історичне непорозуміння: українці відреагували на рішення польського Сейму

Читать на русском

Українські політики та експерти відреагували на рішення Сейму Польщі визнати події на Волині в 1943-45 роках геноцидом.

Сьогодні, 22 липня, польський Сейм ухвалив постанову, якою 11 липня проголошується Національним днем ​​пам'яті жертв «геноциду українських націоналістів проти жителів Другої Речі Посполитої» в 1943-45 роках на Волині.

432 депутати Сейму проголосували за постанову.

Суперечливе рішення нижньої палати Національної Асамблеї Польщі, звісно, не викликало схвалення з боку українських політиків і простих громадян.

Одним із перших на неприємне для України рішення Сейму відреагував Петро Порошенко. На офіційній сторінці Президента України в Facebook був опублікований запис: «Шкодую щодо рішення польського Сейму. Знаю, багато хто захоче використати його для політичних спекуляцій. Однак маємо повернутися до заповіді Івана Павла ІІ – пробачаємо та просимо пробачення. Лише спільними кроками можемо прийти до християнського примирення та єднання. Лише разом зможемо з’ясувати всі факти трагічних сторінок спільної історії. І вірю, що ми продовжимо рухатися саме цим шляхом».

Відомий український історик і публіцист Володимир В'ятрович назвав рішення Сейму «історичним непорозумінням» і висловив своє занепокоєння з приводу зростання антиукраїнських настроїв у Польщі. «Рішення польського парламенту стало неприємним, але закономірним результатом наростаючої антиукраїнської істерії та небажання розібратися з важкою історією в Польщі, яку провокують політичні сили, зокрема представлені в парламенті. Насправді воно не має нічого спільного із вшануванням пам'яті загиблих, а є лише інструменталізацією минулого конфлікту для здобуття політичних дивідендів сьогодні. На жаль, цим рішенням Сейму не завершиться антиукраїнська хвиля, яка вже кілька місяців наростає в Польщі – на осінь там запланована прем'єра пропагандистського фільму «Волинь», який лише посилить однобоке уявлення про польсько-український конфлікт у минулій війні», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Народний депутат України Ганна Гопко опублікувала заяву комітету Верховної Ради України в закордонних справах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: