Експерт пояснив, чому Німеччина виштовхує Великобританію з Європи

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Конфлікт Великобританії та континентальних країн існував завжди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Костянтин Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала уряд Великобританії назвати терміни виходу з ЄС.

«Конфлікт між країнами існував ще з повоєнного часу. Відповідно, весь процес створення Євросоюзу – це великий перманентний процес конфліктів між Німеччиною та Францією з одного боку та Великобританією – з іншого», – міркує Бондаренко.

На його думку, наразі Британія, дізнавшись результати референдуму, отримала додаткові козирі щодо впливу на ситуацію в Європі.

«Британії потрібно не просто піти, а з великими вигодами та преференціями для себе. Відповідно, їй потрібно відстоювати якісь інтереси, але це все справа переговорного процесу, який може тривати кілька років», – зазначив він.

Brexit та новий прем'єр: чи збереже Британія курс, що відповідає інтересам України? ЕкспертЕксперт поділився міркуваннями щодо призначення нового прем'єра та заяви МЗС Британії про те, що процес виходу з ЄС може тривати 6 років.

За словами експерта, Німеччині зараз дуже важливо зрозуміти, якою буде економіка, які цифри закладати до бюджету, на що розраховувати, кому та які квоти перерозподілити.

«Річ у тім, що після виходу Британії звільняється низка квот, які можна буде частково скоригувати та розподілити на користь тих чи інших держав. Логічно, що це тривалий процес, а Німеччині потрібно, щоб він уже завершився», – додав Бондаренко.

В Європі, як пояснив політолог, планово-ринкова економіка. ЄС функціонує на основі 5-7-річних планів у різних галузях.

«Природно, що Німеччині потрібна зрозумілість, а позиція Британії – переговорний процес, який невідомо наскільки затягнеться», – проаналізував Костянтин Бондаренко.

Додамо, як заявив міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн, вихід країни з Євросоюзу обійдеться їй у 30 мільярдів фунтів у найближчі 4 роки.Крім того, уряд у такому разі змушений буде підняти податки та урізати фінансування соціальних програм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: