Експерт про загибель Шеремета: свого часу «справа Гонгадзе» призвела до повалення Кучми

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Зараз може з'явитися багато різних версій, але показовість вбивства говорить про те, що це або спроба залякати суспільство, або сигнал конкретним групам впливу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи інформацію про загибель журналіста Павла Шеремета.

«Можна відразу звернути увагу на кілька факторів. Шеремет був не просто журналістом, а структурною особистістю, яка мала досить серйозний вплив на весь інтернет-простір України», – констатував Бортник.

На думку експерта, загибель Шеремета – це політичне вбивство, яке може бути наслідком не його журналістської діяльності, а фахової менеджерської.

«Він міг дуже багато знати й мав вплив на інформаційний простір України. Ці фактори потрібно враховувати», – вважає політолог.

Час перестати дивуватися. Віктор Трегубов про реакцію на загибель людей в УкраїніУкраїнці продовжують жити в своєму ілюзорному світі, наївно вважаючи, що війна й тероризм обійдуть їх стороною, тоді як варто було би просто приготуватися до найгіршого. Хоча би просто про всяк випадок.

Як зазначив Бортник, якщо згадати передісторію, то ми вже маємо справи про вбивство Олеся Бузини, адвоката Грабовського. Жахливо, що за жодне з цих убивств ніхто не покараний.

«Безкарність породжує новий виток насильства», – наголосив експерт.

Також, за словами політолога, те, що трапилося, можна розцінювати як елемент дестабілізації України.

«Але не варто шукати в цьому «російський слід». Це малоймовірно. З офіційних заяв можна зрозуміти, що «слід» в цій ситуації має українське походження», – додав Бортник.

Резюмуючи, політолог припустив, що вбивство Шеремета може послужити детонатором у складній ситуації, яка склалася в Україні.

«Для масштабного соціального протесту зараз не вистачає лише детонатора. Ця справа може якраз послужити ним, як свого часу «справа Гонгадзе» призвела до повалення Кучми», – підсумував Руслан Бортник.

Як відомо, правоохоронні органи розглядають три версії вбивства Шеремета: професійна діяльність, особиста неприязнь і «російський слід».

Нагадаємо, в середу, 20 липня, автомобіль із журналістом Павлом Шереметом вибухнув у центрі Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: