Експерт пояснив, чому мораторії на підвищення тарифів сприятимуть кризі неплатежів

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Постанови міськрад не варто вважати мораторіями. Тарифи встановлює спеціальний орган центральної влади – НКРЕКП, і жодна місцева влада не має на це права.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що мораторії місцевої влади на підвищення тарифів і компенсація ціни на газ – безперспективне рішення.

«Це безглуздий акт. В цій ситуації йдеться скоріше про політичне рішення, яке ухвалює місцева рада під впливом своїх виборців», – констатував Гудима.

Як зауважив спеціаліст, у нас міськради часто ухвалюють політичні рішення та йдуть на кроки, схожі на політичні партії. Вони не мають на це права. Тим паче в них не закладено стільки в бюджеті й ніхто з них не ставить за мету компенсувати тарифи.

«Це протести міськрад проти Гройсмана та уряду за завищені тарифи, які «б'ють» по кишенях. Це політична боротьба», – підкреслив він.

Тарифи встановили не за формулою, а за домовленістю олігархів і Кабміну – експертЕксперт прокоментував заяву Павла Розенка, який має намір звертатися до НКРЕКП з приводу формули «Роттердам плюс».

На його переконання, такі дії направлені на те, щоб під тиском опозиційних фракцій ВР, міськрад уряд Гройсмана переглянув тарифи. Але Кабмін не буде рахуватися з такими діями міськрад.

З іншого боку, як пояснив Гудима, це може мати шкідливі наслідки для населення, яке через необізнаність дослухається до таких рішень міськради з розрахунку на компенсацію – криза неплатежів збільшиться, тому що й без мораторію вже є несплати.

«Якби вони ухвалили рішення з вимогою до уряду зменшити тарифи – це було б прийнятно. Але мораторій – це радше популістичний захід», – проаналізував Олександр Гудима.

Як відомо, слідом за Київрадою минулого тижня депутати Дніпровської міськради запровадили мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Водночас Львівська міськрада ухвалила постанову про те, що тарифна політика уряду є несправедливою та неконституційною без підвищення рівня зарплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: