Трагедія рейсу МН17: два роки розслідувань та «відмазок» Кремля

Читать на русском
Два роки тому, 17 липня 2014 ракета установки Бук збила в небі над Східною Україною малайзійський лайнер MH17. 298 пасажирів і екіпаж літака загинули.

17 липня 2014 ракета установки Бук збила в небі над Східною Україною малайзійський лайнер MH17. 298 пасажирів і екіпаж літака загинули. Два роки розслідувань, експертних оцінок, гучних, але порожніх заяв РФ і нарешті, підсумковий звіт команди Bellingcat, який розкрив брехню Кремля.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на оприлюднені матеріали розслідувань Bellingcat.

«21 липня 2014 міністерство оборони Росії оприлюднило низку брехливої ​​і фальсифікованої інформації: брехня про маршрут польоту літака, про дані радарів і про місце зйомки луганського відео, а також помилково датовані та глибоко зманіпульовані супутникові знімки», - повідомляє Bellingcat.

У травні цього року, команда Bellingcat встановила, що малайзійський «Боїнг» був збитий «буком» з номером 332, який числиться в 53-й бригаді ВС РФ.

Катастрофа МН17. Як терористи приховують правду (ІНФОГРАФІКА)Катастрофа МН17. Як терористи приховують правду (інфографіка)

Тоді ж, в Bellingcat повідомили, що рішення про перекидання техніки приймалося міністром оборони Сергієм Шойгу, а також його першими заступниками Валерієм Герасимовим, а Володимир Путін, який здійснює командування усіма російськими військами, безпосередньо відповідальний за падіння MH17, в разі, якщо «був використаний «Бук» 3х2».

За результатами іншого розслідування в Нідерландах, яке стосувалося суто питань авіаційної безпеки також було встановило, що літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 збитий над Донбасом ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють в РФ.

Це лише деякі з фактів розслідувань. Втім, РФ заперечує свою причетність, посилаючись на те, що докази неправдоподібні та перекладає всю провину на Україну.

Сьогодні, Президент України зробив офіційну заяву й повідомив, що під егідою Офісу прокурора Нідерландів завершується кримінальне розслідування злочину.

При цьому, глава держави додав, що тільки РФ перешкоджає розслідуванню та її поведінка, говорить про винність в трагедії.

У минулому році Петро Порошенко пообіцяв, що винні в падінні літака «Малазійських авіаліній», в результаті чого загинули близько 300 осіб, понесуть відповідальність, і заявив, що буде споруджено меморіал пам'яті жертв цієї катастрофи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: