Впевненість бізнесу в стабільності курсу гривні виросла – НБУ

Читать на русском
Обмінний курс гривні і підвищення витрат на виробництво залишаються основними факторами інфляції, але рівень впливу курсового чинника на ціни істотно зменшився.

П'ятий квартал поспіль український бізнес продовжує покращувати очікування за рівнем інфляції і курсу гривні.

Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, яке Національний банк України (НБУ) провів у II кварталі 2016 року, передає «Слово і Діло».

«Завдяки сприятливій ситуації на сировинних ринках щоденні коливання середньозваженого курсу на міжбанківському валютному ринку не перевищували 2% від середнього значення в часі для голосування, а всього протягом другого кварталу відбувалося поступове зміцнення курсу гривні. Це зробило сприятливий вплив на девальваційні очікування підприємств», – йдеться в повідомленні Центробанку.

НБУ також свідчить про поліпшення очікувань українських підприємців по інфляції.

Неприховані ризики: як НБУ бореться з «чорним ринком» обміну валют?Незважаючи на всі старання НБУ відновити довіру до банківського сектору, велика частина підприємців і надалі звертатимуться до послуг чорного ринку обміну валют.

«В середньому вони (підприємці – ред.) очікують зростання споживчих цін на 18,9% протягом наступних 12 місяців. Зате в минулому кварталі вони прогнозіровали інфляцію на рівні 22,2%», – говориться в повідомленні.

У НБУ відзначають, що обмінний курс гривні і підвищення витрат на виробництво залишаються основними факторами інфляції, але рівень впливу курсового чинника на ціни істотно зменшився.

Як раніше повідомлялося, за підсумками першого півріччя 2016 року валютні депозити підприємств в доларовому еквіваленті зросли на 12,6%, населення – на 0,1%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: