Бурштинова лихоманка: скільки грошей втрачає Україна від нелегального видобутку?

Читать на русском

Після Революції Гідності в Україні неодноразово порушувалося питання боротьби з незаконним видобутком бурштину. Найбільш «гарячою точкою» на сьогоднішній день є Рівненська область, де нещодавно відбулися зіткнення між правоохоронцями і копачами.

«Слово і Діло» вирішило показати, скільки коштів проходить повз державну казну через незаконний видобуток «сонячного каменю».

Так, щорічний загальний обсяг нелегального видобутку бурштину становить 300 тонн, що в грошовому еквіваленті дорівнює 200-300 млн доларів. Водночас, річний видобуток держпідприємства «Укрбурштин» становить лише 1-3 тонни на рік. До слова, у 2015 році українськими митниками було вилучено 605 кг бурштину, польськими - 19,5 тонн.

Варто зазначити, що з 18 обіцянок голови Рівненської області Віталія Чугуннікова, які зафіксувало «Слово і Діло», немає жодної, яка б зачіпала тему незаконного видобутку бурштину. І це при тому, що регіон Чугунніков очолює вже два роки. Замість обіцянок глава Рівненської ОДА віддає перевагу гучним заявам, які на результат, втім, не впливають.

Губернатори сусідніх Житомирської та Волинської областей - Сергій Машковський і Володимир Гунчик, дали на тему бурштину дві і одну обіцянку відповідно. Що обіцяють і як тримають слово решта керівників українських областей можна подивитися у розділі «Рейтинги».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: