Експерт: батальйони НАТО – радше політичний сигнал, аніж фактор стримування РФ

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Лідери країн-членів НАТО на Варшавському саміті домовилися про розміщення чотирьох багатонаціональних батальйонів у Польщі, Естонії, Латвії та Литві. Своєю чергою, постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко заявив, що Москва відповість на дії Північноатлантичного альянсу в Східній Європі «симетричними кроками».

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник вважає, що розміщення батальйонів НАТО в Польщі та країнах Балтії – важливий сигнал, що засвідчує серйозне сприйняття Альянсом загрози з боку РФ.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Центр Разумкова.

За його словами, озвучено основні меседжі, що стосуються змін у стратегії НАТО в підходах до протидії нинішній російській політиці: від фокусу на співпрацю до стримування та діалогу.

Крім того, зараз відбувається перехід від упевненості східних партнерів у підтримці НАТО до практичних дій.

Чого чекати від зустрічі Росія-НАТО? ЕкспертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо того, чи зміниться риторика Альянсу в зв'язку із засіданням в Брюсселі.

«Три батальйони, які на ротаційній основі дислокуватимуться в трьох країнах Балтії, і один у Польщі – це радше сигнал, аніж реальна військова сила, яка може стримати агресію. Однак це потужний політичний сигнал Росії», – переконаний Мельник.

На його думку, це сигнал про те, що в Альянсі серйозно ставляться до агресії РФ.

«Оскільки ці батальйони є багатонаціональними, будь-яка спроба атаки автоматично вважатиметься нападом на країни, які ці батальйони комплектують», – вважає експерт.

Як відомо, сьогодні в Брюсселі розпочалося засідання НАТО-Росія. Додамо, що вчора в МЗС Росії заявили, що НАТО існує в політичному «задзеркаллі» та демонізує РФ.

Нагадаємо, завтра держсекретар США Джон Керрі проведе офіційну зустріч із керівництвом РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: