Мінкульт закликає припинити співпрацю з російськими музеями через крадіжку кримських експонатів

Читать на русском
Міністерство культури України відреагувало на вивезення з Криму близько 40 картин Айвазовського.
Феодосійська галерея Айвазовського

Росія порушила норми міжнародного законодавства, коли забрала з Феодосійської галереї до Третьяковської 38 картин Айвазовського.

Відповідну заяву оприлюднило Міністерство культури України, повідомляє «Слово і Діло».

«Через грубе порушення РФ усіх норм міжнародного законодавства, включаючи ті, що випливають з окупації ними частини території України, наша держава позбавлена можливості будь-якого контролю за збереженням культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях, а особливо тих, які є складовою державної частини музейного фонду України», – йдеться в повідомленні.

В Міністерстві наголосили, що відповідно до статті 5 Гаазької конвенції 1954 року, країна-окупант має докладати всіх можливих зусиль для забезпечення охорони та збереження культурних цінностей території, яку окупує.

Міністерство закликано міжнародні культурні інституції припинити співпрацю з Третьяковською галерею та в майбутньому не співпрацювати з іншими російськими установами, якщо ті експонуватимуть культурні цінності Криму.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що 38 картин Івана Айвазовського вивезли з Феодосійської галереї художника до Третьяковської галереї в Москві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: