Торгові війни з РФ: хто постраждає більше? Аналітик

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

У цій ситуації є дві площини – політична та економічна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що в ЄС вважають неконструктивними українські контрсанкції в торгівлі з РФ.

«З економічної точки зору, будь-які обмеження є негативними для обох сторін і їх потрібно мінімізувати. З іншого боку, політична сторона зараз має переважувати й на неї потрібно зважати більше. Тому в першу чергу потрібно брати до уваги фактор агресії РФ», – розмірковує Жолудь.

В економічному плані, за його словами, санкції дійсно не є продуктивними через те, що б'ють по обох сторонах. Вони не будуть критичними для РФ, але значно ускладнять ситуацію в Україні.

Торгова війна з РФ обійшлася Україні майже у $100 млрдЕкспортно-імпортні обмеження, запроваджені між Україною та Росією, завдали нашій державі збитків майже на 100 мільярдів доларів, зазначили в МЕРТ.

Як пояснив економіст, ситуація складається таким чином, що Росія є фактично монополістом у транспортуванні товарів до Середньої Азії, в той час як для неї ще є альтернативні шляхи, ті ж самі залізничні, які вона може використовувати з виходом на країни Балтії, Білорусь, Польщу.

«Це, безумовно, збільшить видатки, оскільки в обхід України транспортування відбувається довше, але це не змінить ситуацію критично», – додав він.

Водночас, підкреслив аналітик, Україна практично не має можливості іншими шляхами поставляти товари до того ж Казахстану, тому ситуація для нас є дійсно складною.

Нагадаємо, що РФ з 1 січня 2016 року запровадила продовольче ембарго щодо України як країни, що підтримала санкції проти РФ, та продовжила дію обмежень до кінця 2017 року.

Сьогодні набуло чинності рішення про відповідне торгове ембарго щодо Росії з боку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: