Чи готовий Обама «озброїти» Україну? Прогноз експертів

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Зброя США для України означає втягування різних сторін до великої війни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Костянтин Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що Барака Обама та Володимир Путін провели телефонні переговори напередодні саміту НАТО.

«Остання розмова Обами з Путіним показала, що насправді якогось поглиблення конфронтації Росії та США не передбачається найближчим часом. Все складається таким чином, що нібито Штати та РФ вийшли на якісь договірні позиції та продовжують контактувати», – розповів Бондаренко.

На його думку, питання допомоги Україні наступальним озброєнням США не вирішить, а захисної зброї в нас достатньо.

«Нам необхідна наступальна зброя. Про це не йдеться. Конгрес США ухвалив рішення, але Обама не поставить підпис», – підкреслив він.

Для США настав період, коли вони можуть ризикнути надати зброю УкраїніПолітолог поділився міркуваннями щодо візиту Джона Керрі в Україну та припустив, що стане головною темою переговорів.

При цьому, як зазначив експерт, Обама вже озвучив позицію, що є прихильником повного виконання Мінських домовленостей до кінця його каденції. Надання Україні зброї може спровокувати новий виток конфлікту на Донбасі та втягування різних сторін до великої війни.

«До січня наступного року Обама хоче виконання «Мінська» в повному обсязі, тобто це означає, що Україні потрібно ухвалити закон про амністію, проведення виборів та ще безліч пунктів», – резюмував Бондаренко.

Водночас політолог Василь Яблонський дотримується протилежної думки й передбачає, що США зараз можуть допомогти України наступальною зброєю.

«Цілком можливо, що зараз таке рішення буде ухвалене. В кінці правління рішення приймаються легше, ніж ведення такої політики, коли ще є деякий час перебування на посаді», – зазначив він, акцентуючи, що перед завершенням каденції Барак Обама може піти на такий крок.

Як відомо, в рамках саміту відбудеться зустріч Президента України Петра Порошенка з президентом США Бараком Обамою.

Нагадаємо, кілька днів тому надзвичайний і повноважний посол України в США Валерій Чалий заявив, що Україна має намір запустити спільне виробництво зброї зі США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: