Експерт розповів, чи загрожує Україні «блекаут»

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Уряд не демонструє середньому громадянину, що насправді відбувається із запасами вугілля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи ймовірність того, що через дефіцит вугілля на українських електростанціях країні загрожують масові відключення світла.

«Для нормального стану в Україні запасів катастрофічно мало. Фактично, зараз можна говорити про те, що може зробити Ахметов. Він має шахти на окупованих територіях, але й електростанції, які мають живитися тим вугіллям, і його бізнес був на цьому побудований. Ланцюжок зараз не працює, тому що більша частина вугілля перебуває там», – розповідає Гудима.

«Ми маємо закуповувати вугілля в Росії? Хто більший ворог – сепаратисти чи РФ? В підсумку в нас все одно говорять, що не можна торгувати з Росією, але ядерне паливо ми беремо», – аналізує він.

Спеціаліст також додав, що вугілля на тій території належить Ахметову, а РФ воно не потрібне.

Дві ТЕС на межі зупинки через блокування поставок вугілля з ДонбасуБлокада поставок вугілля марок АШ і П із непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей знову призвела до утворення дефіциту цього палива на складах теплових електростанцій.

«Воно потрібне місцевим ватажкам, які хочуть заробляти, а Україні потрібно брати дешевше вугілля, щоб електростанції могли працювати. Ми ж не будемо назад реприватизовувати «ДТЕК Західенерго», яке не працюватиме без донецького вугілля, що своєю чергою перебуває під владою окупантів», – пояснює екс-міністр палива та енергетики.

Дійсно, як додав Гудима, до цього можна ставитися по-різному, але Ахметов – єдиний, хто може забезпечити вугіллям наші електростанції, які мають давати нам електроенергію.

Нагадаємо, директор Зміївської ТЕС Ігор Бабенко заявив, що запасу вугілля на станції вистачить ще максимум на 15 днів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: