«Справа Онищенка»: чи зніме Верховна Рада недоторканність з нардепа?

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

5 липня Верховна Рада України розгляне подання Генеральної прокуратури про зняття депутатської недоторканності з народного депутата групи «Воля народу» Олександра Онищенка, якого звинувачують в створенні «газових схем» на ПАТ «Укргазвидобування».

Початок «справи Онищенка»

16 березня 2016 року у прес-службі Національного антикорупційного бюро України повідомили про проведення обшуків у депутатській приймальні нардеп Онищенка, яка, згідно офіційних даних Верховної Ради, за цією адресою не зареєстрована. Як повідомили в НАБУ, заходи проводяться в рамках провадження щодо реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням». Тоді перший обшук в Онищенка не дав бажаних результатів і зник із інформпростору майже на три місяці.

Вдруге Антикорупційне бюро проводило обшук у приймальні нардепа «Волі народу» 15 червня. Попри дані Верховної Ради, Онищенко продовжував стверджувати, що за цією адресою, де тривають обшуки, знаходиться його офіційна приймальня. Водночас, у НАБУ розповідали, що обшук триває в офісах фіктивних фірм, які фігурують у провадженні щодо спільної діяльності з «Укргазвидобуванням», а також повідомили про офіційну ухвалу суду на обшук.

У чому звинувачують Онищенка?

Того ж дня, увечері, директор НАБУ Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький провели прес-конференцію з приводу обшуків за адресою, де нібито знаходиться приймальня Олександра Онищенка. За словами правоохоронців, нардеп має причетність до створення злочинної організації, яка завдала збитків державі у розмірі 3 мільярдів гривень.

НАБУ оприлюднило детальну інфографіку щодо «справи Онищенка»НАБУ оприлюднило детальну інфографіку щодо досудового розслідування «газових схем», до яких може бути причетним нардеп Олександр Онищенко.

Як повідомив Ситник, Онищенко та члени злочинного угрупування через угоди спільної діяльності ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма Хас» и ТОВ «Карпатнадраінвест» (основним бенефіціаром був Онищенко) з «Укргазвидобуванням» та створення фіктивних бірж (ТБ «Центр», ТБ «Львівська універсальна»), завдяки яким можна було встановлювати будь-які ціни, змогли реалізовувати державних газ за заниженими цінами через фіктивні фірми (ТОВ «Аделакс», ТОВ «Бреттон», ТОВ «Алондо ЛТД», ТОВ «Одін груп сервіс», ТОВ «Кейс менеджмент», ТОВ «Центра паритет»). У подальшому цей газ продавався вже за ринковими цінами реальним підприємствам.

Як встановило слідство, за період діяльності цього угрупування з січня 2013 по січень 2016 років було завдано збитків державі на суму 1,6 млрд гривень, а ще 1,3 млрд гривень не були сплачені до держбюджету за ренту. Правоохоронці повідомили про проведення 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві, внаслідок яких вилучено понад 500 тисяч доларів і затримання 10 осіб.

Ігри розуму

У коментарях низці ЗМІ, Олександр Онищенко повідомляв, що він знаходиться в Україні і був присутній під час обшуків у приймальні. Але, за інформацією НАБУ, нардепа на місці не було. Ситник також додав, що 14 червня 2016 року о 19:54 Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца і станом на на 15:00 16 червня назад в Україну він не повертався.

Доказом відсутності Онищенка під час обшуків став відеозапис, який оприлюднило Бюро. На ньому видно, як детективи НАБУ заходяться в двері, на якій написано, що це приймальня нардепа Олександра Онищенка. В середині так званої приймальні знаходяться ще офіси як раз тих самих фіктивних фірм, що причетні до спільної діяльності з «Укргазвидобуванням» та реалізацією держгазу за заниженими цінами.

Фрагмент відео обшуку приміщення, яке О. Онищенко називає власною приймальнею народного депутатаNABU

17 червня після закриття Верховної Ради нардеп групи «Воля народу» таки повернувся в Україну, але недовго думаючи пішов у ЗМІ. За словами Онищенка, цими діями НАБУ «хоче відібрати в нього бізнес» (нагадуємо, що згідно Закону «Про статус народного депутата» він не може мати або займатися бізнесом).

Притягнути не можна відпустити

У той же час, Генпрокуратура вже встигла подати до Верховної Ради подання про зняття депутатської недоторканності з Онищенка та його арешт. Але, як стверджувала низка нардепів, процес може затягнутися через його тривалість. Так, на розгляд Регламентного комітету цей документ потрапив аж 29 червня, на якому був присутній сам Онищенко. Під час засідання точилися дискусії навколо того чи потрібно вносити три різних подання (зняття недоторканності, притягнення до відповідальності та арешт) або можна обмежитися одним. Після тривалого засідання 7 з 9 членів комітету проголосували за ухвалу цього подання. Втім, досі не зрозуміло чи то буде три подання або одне.

НАБУ затримало бухгалтера «газових схем Онищенка»Антикорупційне бюро затримало ще одного фігуранта «газових схем», до яких причетний народний обранець Олександр Онищенко.

Паралельно з цим, НАБУ затримує ще двох фігурантів «газових схем», один з яких намагався втекти до Росії, але завдяки діям спецпризначенців відомства був затриманий. Як виявилося, це був керівник ТОВ «Надра Геоцентр» Сергій Свиченко, який також є дуже важливим фігурантом провадження. Через кілька днів після затримання Свиченка, Антикорупційне бюро затримує ще й бухгалтера «газових схем», який вів облік і подавав податкову звітність від імені фіктивних підприємств.

Водночас, двох інших фігурантів провадження – Валерія Постного та Олега Рябошапку, які, за словами директора НАБУ, є найближчими соратниками нардепа Онищенка, суд відпустив під заставу в 200 разів меншу ніж для інших фігурантів. Втім, недовго думаючи Бюро ще раз затримує їх на виході із СІЗО, інкримінуючи підозрюваним вже інші статті Кримінального кодексу України. «Права рука» Онищенка Валерій Пісний не хотів просто так здаватися і придумав як перетворити чергове судове засідання у фарс. 1 липня Пісного доставили до зали суду з київської лікарні швидкої допомоги. Підсудний нібито знаходився без свідомості через хворобу, проте в медичному висновку було зазначено протилежне. У підсумку засідання було перенесено на 20 липня для проведення медичної експертизи.

Повернемося до подання про арешт Онищенка. 4 липня стало відомо, що постанову про зняття недоторканності з нардепа «Волі народу» вже внесено до порядку денного на 5 липня. За словами спікера Ради Андрія Парубія, це питання буде розглянуто «в першу чергу».

«Батьківщина» готова позбавити Онищенка недоторканностіПостанова про зняття недоторканності з Онищенка зареєстрована в Раді й завтра буде розглянута в першу чергу.

Підтримати зняття недоторканності з Онищенка вже готові деякі фракції, у тому числі лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка заявила, що її політсила натисне кнопку «За» під час розгляду цього питання. Своєю чергою, в «Опозиційному блоці» досі не вирішили як будуть голосувати, але пообіцяли це зробити ввечері. А ось «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» точно готові підтримати арешт Онищенка, на відміну від «Самопомочі», яка досі не вирішила. Також, у невизначеності знаходиться «Радикальна партія».

Таким чином, постає питання: чи зможе Верховна Рада дати дозвіл на арешт головного фігуранта «газових схем»?

Нагадаємо, Олександр Онищенко дав 11 обіцянок, з яких: 3 нардеп виконав, ще 5 – знаходяться в процесі виконання, а 3 – провалені. Рівень його відповідальності – 27%.

Олег Новіков спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: