Які вимоги висуватиме Обама Порошенку на саміті в Польщі? Експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

До зустрічі з Обамою Порошенко провів цілу низку зустрічей – у Бельгії, США, Франції, але жодних суттєвих планів безпеки, жодних угод не досягнуто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів конфліктолог-міжнародник, директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця, аналізуючи заплановану зустріч Президента України Петра Порошенка зі своїм американським колегою Бараком Обамою в рамках Варшавського саміту.

«Такі зустрічі й візити стають все менш продуктивними. Америка займає дуже слабку та пасивну позицію щодо Росії як агресора, тому що для Обами, як і для Олланда та Меркель, важливо загасити цей конфлікт у будь-який спосіб», – констатував Перепелиця.

На його думку, за всі ці роки, за винятком, можливо, рамкової угоди щодо ядерної програми з Іраном у 2015 році, зовнішня політика Обами була абсолютно провальною.

«Це одна з причин, чому Росія так нахабно розв'язала війну проти України. Була абсолютна впевненість у тому, що Америка не буде на українській стороні, а в крайньому разі, як у Грузії, займе нейтральну позицію. А зараз Обамі потрібно здати посаду з якомога меншим негативним шлейфом», – пояснює експерт.

Експерт: на саміті НАТО доведеться вибирати – відносини з РФ чи захист членів АльянсуПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що НАТО має намір на Варшавському саміті ухвалити нові рішення щодо стримування агресії з боку РФ.

За його словами, показово, що зараз у США вже немає вимог навіть про відставку Асада в Сирії.

«Америка послабила свої позиції на Близькому Сході – головному стратегічному регіоні США, а РФ – посилила», – підкреслив конфліктолог-міжнародник.

Експерт переконаний, що переговори з Обамою не стануть проривом для України в питанні Донбасу.

«У Вашингтона позиція наступна: заплющимо очі на обстріли на Донбасі, легалізуйте російську військову присутність, змінивши Конституцію, та нехай РФ проведе вибори, зате припиниться війна та конфлікт буде вичерпано. Такі вимоги до Президента звучатимуть на саміті. Зараз ця платівка буде запущена знову», – проаналізував Григорій Перепелиця.

Додамо, що перед зустріччю глав держав у четвер, 7 липня, з робочим візитом Київ відвідає держсекретар США Джон Керрі.

Нагадаємо, нещодавно Президент України Петро Порошенко провів переговори з помічником держсекретаря США Вікторією Нуланд щодо виконання Мінських угод.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: