Обирати новий склад ЦВК для проведення довиборів уже пізно – експерт

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Вся історія з ЦВК та всі страхи навколо цього – абсолютно штучна кампанія.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи ситуацію з довиборами й той факт, що ВР так і не змогла призначити новий склад ЦВК.

«За законом у нас зараз виходить так, що вони абсолютно легітимно обіймають свої посади. Звичайно, ненормально, що члени ЦВК пересиджують свій термін, але той факт, що сплив термін повноважень члена ЦВК, не означає, що його повноваження припинені. Потрібно проголосувати за припинення повноважень, але зрозуміло, що політичні сили не проголосують за призначення нових членів», – пояснив Дуда.

На його думку, вже впевнено можна сказати, що новий склад ЦВК не буде затверджений.

Атака клонів: «двійники» кандидатів на довиборах до Ради«Слово і Діло» підготувало інфографіку про клонів кандидатів у депутати на довиборах до Верховної Ради.

«Залишилося достатньо мало часу до 17 липня й навряд чи за два тижні до виборів хтось змінюватиме склад ЦВК хоча б тому, що процедура голосування за членів ЦВК така, що не має гарантій проти певних сюрпризів. До довиборів нового складу ЦВК точно не буде», – переконаний політолог.

При цьому, як підкреслив він, хибною є думка, що ЦВК багато що вирішує у виборчому процесі саме на округах. Вплив мають дільнична та окружна виборчі комісії.

За його словами, найбільша фальсифікаційна схема була реалізована кілька років тому, коли ЦВК з подачі Охендовського затвердила дуже маніпулятивний спосіб формування окружних виборчих комісій.

«Саме це відкрило шлях до реалізації багатьох «чорних» юридичних технологій при формуванні окружних виборчих комісій», – проаналізував Андрій Дуда.

Відзначимо, що у 12 з 15 членів ЦВК ще 1 червня 2014 року сплив семирічний термін їхніх повноважень.

Як відомо, 17 липня пройдуть довибори до Верховної Ради в семи округах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: