Порошенко назвав умови для голосування за «особливий статус» Донбасу

Читать на русском
Тимчасовий закон про особливий статус Донбасу був ухвалений в жовтні 2014 року та вступить у дію після місцевих виборів за українським законодавством. Якщо цього не відбудеться протягом найближчих двох років, закон втратить силу.

Верховна Рада голосуватиме за зміни до Конституції в частині децентралізації лише після виведення російських військ із Донбасу.

Про це заявив в інтерв'ю французькому телеканалу Іtele Президент України Петро Порошенко, передає «Слово і Діло».

«Для того, щоб забезпечити ухвалення Конституції, потрібно виконати кілька умов. Перше – має бути припинення вогню. Друге – це виведення російських військ з української території. Третє – має бути передана під контроль ОБСЄ неконтрольована ділянка українсько-російського кордону, а також лінія дотику та місця, де має розташовуватися відведена техніка», – сказав Порошенко.

«І ще одне – мають бути проведені чесні вибори, які також не дає проводити російська сторона», – додав Президент.

За його словами, оскільки цього не відбулося, то умов для голосування за Конституцією немає.

Відзначимо, що 31 серпня 2015 року в першому читанні було ухвалено проект змін до Конституції в частині децентралізації. У 18-му пункті перехідних положень Конституції прописано положення, що «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом». Цей тимчасовий закон був ухвалений у жовтні 2014 року та вступить у дію лише після того, як на Донбасі відбудуться місцеві вибори за українським законодавством. Якщо цього не відбудеться протягом найближчих двох років, закон втратить силу.

Кучма назвав умови проведення виборів на ДонбасіПредставник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма назвав врегулювання питань безпеки основною умовою, за дотримання якої вибори на Донбасі стануть можливими.

Як повідомлялося раніше, в найближчі два роки вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей навряд чи пройдуть через те, що виконання переліку умов може забрати досить багато часу.

«Слово і Діло» зафіксувало 300 обіцянок Петра Порошенка, з яких він виконав 127. Коефіцієнт відповідальності політика – 42%. З повним списком обіцянок Президента України можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: