Україна продовжує скорочувати зовнішню заборгованість

Читать на русском
В цілому з кінця 2013 року ВВД скоротився на 17 відсотків або на 25 млрд доларів. За той же період борг приватного сектора знизився більш ніж на третину.

Валовий зовнішній борг України на кінець I кварталу 2016 року скоротився на 1,2% (-$1,4 млрд) у річному вимірі або до $117 млрд і склав 129% ВВП.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Національного банку України.

Також в НБУ розраховують, що загальний обсяг планових погашень зовнішнього боргу з II кварталу 2016 року до I кварталу 2017 року буде на рівні $48 млрд. Це становить 41% сукупного боргу, зменшившись із $51 млрд, запланованих на 2016 рік.

«Зовнішній борг скоротився переважно за рахунок скорочення зобов'язань у приватному секторі. Це скорочення було частково компенсовано зростанням зобов'язань держсектора, викликаного припливом дешевого фінансування від МВФ та інших офіційних кредиторів», – пояснює головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Порошенко запровадив безстроковий мораторій на виплату «боргу Януковича»Президент України Петро Порошенко продовжив термін дії тимчасового мораторію на виплату за випущеними в грудні 2013 року та викупленими Фондом національного добробуту РФ єврооблігаціями з періодом обігу два роки.

В цілому з кінця 2013 року ВВД скоротився на 17% або на $25 млрд. За той же період борг приватного сектора знизився більш ніж на третину (-$36 млрд – до $74 млрд), а держборг, навпаки, зріс на третину (+$11 млрд – до $43 млрд). В результаті частка держборгу в сукупному ВВД досягла максимуму за 11 років – 37%.

Як повідомлялося раніше, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній валюті на рівні В-/В «стабільний».

Нагадаємо, що в кінці травня Україна визнала договір позики на три мільярди доларів США, висновок якого був результатом домовленостей між екс-президентом Януковичем із РФ у грудні 2013 року, недійсним і таким, що не підлягає до примусового виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: