Від обрання незалежного генпрокурора залежить довгострокове фінансування України – Bloomberg

Читать на русском
Обрання генпрокурора має й фінансовий бік медалі. Від цього призначення залежать гарантії США під боргові папери України на суму 1 млрд дол. Це визначить потоки фінансової допомоги в довгостроковій перспективі з боку західних країн, включаючи США.

Заголовки українських і зарубіжних ЗМІ декілька тижнів рясніли новинами про так звану «прем'єріаду». Але ще одне важливе питання: хто посяде місце головного борця з корупцією – місце генерального прокурора України?

Президент України Петро Порошенко має обрати нового генерального прокурора – вже третього за час його каденції. Попередній діяч на цій посаді, Віктор Шокін, зазнавав масованої критики за нездатність протистояти корупційному засиллю та врешті-решт змушений був таки піти.

«Шокін став символом пробуксовування реформ в Україні», – пише Дарина Краснолуцька на сторінках Bloomberg.

Водночас на новий уряд покладають особливі надії щодо відновлення програми фінансової допомоги в розмірі $17,5 млрд. Але найнадійнішим способом повернути довіру Заходу буде призначення сильної та незалежної фігури на посаду генерального прокурора. «Не має значення, хто прем'єр. Він не буде в змозі зробити що-небудь без сильного, незалежного генерального прокурора», – сказав нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Глибока корупційна пастка

За останні два роки реформи з викорінення корупції у верхніх ешелонах влади колишньої радянської республіки ледь рухалися. Останнім часом хабарництво розвинулося з новою силою. Та що говорити, якщо сам Порошенко фігурує в так званому «Панама-гейті».

Для призначення незалежного генпрокурора є лише два варіанти – експертЕксперт проаналізував інформацію про те, що Петро Порошенко та Джо Байден домовилися про надання третього траншу кредиту, але США наполягли на якнайшвидшому призначенні генпрокурора.

«У той час, як лідери України стабілізували Бюджет і долають рецесію в економіці, їхні досягнення в боротьбі з хабарництвом є менш вражаючими», – йдеться в статті.

Країна посідає 130-у позицію в індексі сприйняття корупції Transparency International. «Це приблизно такий же результат, як був у 2010 році», – стверджує автор статті. «Ніхто не був засуджений за мільярди вкрадених доларів. Те ж стосується й розслідування масового вбивства демонстрантів у лютому 2014 року», – додає вона. Подальше розчарування від нездатності системи до самоочищення призвело до масового виходу реформаторів з уряду.

Ціна запитання

Зараз є два головних кандидати на посаду генерального прокурора. Перший – Юрій Столярчук, заступник колишнього генпрокурора Шокіна. Іншим кандидатом є Юрій Луценко, який очолює фракцію партії Порошенка в парламенті. Але він не має необхідного досвіду та відповідної юридичної освіти.

Наступний прокурор повинен мати досвід роботи адвокатом відповідно до вимог Європейського Союзу. «Населення потребує чітких знаків прихильності реформам, які покладуть край практиці, що склалася», – сказав у четвер у Києві комісар із питань розширення ЄС Йоганнес Хан.

Призначення Луценка до ГПУ: експерти назвали «за» і «проти»Політолог проаналізував імовірність призначення Юрія Луценка на посаду генерального прокурора.

Обрання генпрокурора має й фінансовий бік медалі. Від цього призначення залежать гарантії США під боргові папери України на суму $1 млрд. Це важливе в усіх сенсах призначення також визначить потоки фінансової допомоги в довгостроковій перспективі з боку західних країн, включаючи США.

Прокурорські перспективи

Дар'я Каленюк, виконавчий директор центру боротьби з корупцією Action Center, говорить про слабку надію на те, що цього разу прокуратура буде модернізована. «Президент зробить все можливе, щоб новий генеральний прокурор був лояльним до нього та їм контролювався», – стверджує вона.

Незважаючи на те, що верховна влада продовжує робити все, щоб нічого не змінювалося зростання груп громадянського суспільства здійснює певний тиск. «Політики все частіше замислюються над вибором між поверхневими реформами та перезавантаженням усієї системи», – сказав старший програмний директор Фонду Маршалла США в Берліні Джорг Форбріг.

Призначення нового генерального прокурора й стане відповіддю, який вибір усе ж зробили українські еліти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: