Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень в плюсі

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Минулий тиждень засмутив нас сумним результатом нашої футбольної збірної на чемпіонаті Європи. Але в іншому він видався, не побоюся цього слова, відносно «переможним». Переконайтеся самі.

Палаючий суд

У Солом'янському райсуді згоріли справи (доповнено)Сьогодні вночі в будівлі Солом'янського районного суду сталася пожежа, яка знищила частину судових справ.

Почнемо, втім, з інциденту, та з гаряченького: в понеділок згорів Солом'янський районний суд Києва. Ну, не весь, але значна частина його приміщень. Характерно, що саме в цьому суді розглядаються справи від Національного антикорупційного бюро. Їхні документи не постраждали - хоча Бюро вже стурбувалося можливими затримками в їх розгляді. Поки гасили суд, стався ще один неприємний епізод: нетверезі бійці батальйону МВС «Київ-1», які охороняли суд, викрали звідти ноутбук. Ноутбук повернули, бійців затримали.

Афанасьєв і Солошенко на свободі

Головною новиною тижня стало звільнення ще двох заручників Кремля - ​​25-річного Геннадія Афанасьєва і 74-річного Юрія Солошенка. Їх обміняли на двох проросійських провокаторів, затриманих в Одесі після заворушень 2 травня - Віталія Діденка і Олену Глищинську. Відразу по прибуттю в Україну, обидва колишніх бранця вирушили до лікарні, звідки через кілька днів дали інтерв'ю, розповівши про тортури ФСБ і в цілому про стан, в якому перебувають викрадені в Криму українці.

Афанасьєв і Солошенко летять в Україну – ПорошенкоПолітичні в'язні Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко перебувають на борту українського літака в Москві й готуються до вильоту в Україну.

Перемога ProZorro

Ще одна перемога: Європейський банк реконструкції та розвитку рекомендував українську систему електронних закупівель ProZorro до використання в інших країнах. Зокрема, дітище українського Мінекономрозвитку збираються впроваджувати в Молдові. Вітаємо команду ProZorro!

Антикорупційні війни

Багато роботи на цьому тижні було у Національного антикорупційного бюро. Так, серед іншого, співробітники НАБУ:

  • Провели обшук в офісі авіакомпанії МАУ. Причина - розслідування діяльності чиновників Державіаслужби, які підозрюються в забезпеченні незаконних преференцій окремим компаніям (про всяк випадок нагадаємо, що звільнений в минулому році глава Державіаслужби Денис Антонюк до переходу на держслужбу сімнадцять років робив кар'єру в рядах МАУ).
  • Обшукали офіс «Юридичної компанії Студія Права» в рамках розслідування справи заступника прокурора Київської області Олександра Колесника, якого підозрюють в участі в розкраданнях цукру на 300 млн гривень. В процесі мало не побилися з людьми в камуфляжі, які виступили на стороні співробітників офісу та представилися бійцями одного з добровольчих батальйонів. Але пронесло.
  • Обшукали офіс опального нардепа Олександра Онищенка. 16 червня, в четвер, антикорупційний прокурор Назар Холодницький зареєстрував у Верховній Раді України подання на затримання і арешт Олександра Онищенка, погоджене Генеральним прокурором України. Онищенко підозрюється в причетності до реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ВАТ «Укргазвидобування». Втім, Рада поки не проголосувала, так що Онищенко може встигнути покинути територію країни, якщо захоче.

Робота Ради

Рада за тиждень ухвалила кілька важливих законів. По-перше, закон про фінансову реструктуризацію. Він повинен упорядкувати і полегшити схему повернення боргів бізнесу перед банками. По-друге, закон про Сили спеціальних операцій. Це дуже важливо: тепер у четвертого виду українських військ є документ, який регламентує його (за визначенням, особливу) діяльність. Серед іншого в ньому розписані цілі і завдання Сил, структура управління ними, а також схема їх фінансування. Характерно, що проти закону виступив лише один депутат - «опоблоківський» ренегат Вадим Рабинович. По-третє, Верховна Рада все-ж ухвалила закон, що передбачає квоти на україномовні пісні в радіоефірі. Закон двоякий: з одного боку, поширена в Європі практика захисту національного культурного продукту, з іншого - це практично вбиває саму можливість створення в Україні окремої радіостанції для ряду жанрів, від блюзу до кантрі.

Рада остаточно затвердила квоти на радіоНародні депутати України нарешті проголосували за ухвалення закону про запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі.

Звернення до Вселенського патріарха

Перед прийдешнім Всеправославним собором - подією, безумовно, історичною, враховуючи, що останній захід такого роду проводився в восьмому столітті нашої ери - Верховна Рада ухвалила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням допомогти українській церкві отримати автокефалію. Жест радше символічний, тим більше, що конкретний кращий шлях до цього запропонований не просто складний, а складений:

  • Визнати недійсним перехід Київської митрополії від Вселенського патріархату Московського (в принципі, це вже зроблено: Вселенський патріархат не визнає цього переходу, хоч і рідко артикулює це прямо),
  • Скликати об'єднавчий собор, з'єднавши православних України (фактично складно до майже нездійсненності),
  • Видати Томос (указ) про автокефалію (незалежність) свіжозібраної української церкви (на скромну думку автора цих рядків - крок необов'язковий, з огляду на те, що в статусі митрополії Вселенського патріархату, що перевищує за кількістю віруючих весь інший патріархат, новостворена церква може мати більшу вагу і більше можливостей чинити опір тиску Москви, ніж в статусі окремої церкви).

План хороший, але через другий етап надзвичайно складний. Як би там не було, саме його озвучування - позитив.

Операція «Сміття»

Історія зі звалищем в Грибовичах перейшла від трагедії до фарсу: мер Львова Садовий домовився з київським колегою Кличком про братню взаємодопомогу. Сміття зі Львова возитимуть на київські сміттєспалювальні заводи, під обіцянку, що, коли під Львовом побудують нормальний полігон - Львів прийме у себе аналогічну кількість вмісту київських звалищ. Геніальна ідея - була б, якби її розробники звертали увагу на таку дрібницю, як витрати з транспортування сміття на 540 кілометрів в один кінець.

Продовження санкцій проти РФ

З важливих міжнародних новин: Євросоюз продовжив «кримський» пакет санкцій проти Російської Федерації ще на рік. Обмеження на ведення бізнесу з окупованим півостровом діятимуть до 23 червня 2017 року. Серед них - заборона на ввезення товарів походженням з Криму або Севастополя, на інвестиції в Крим або Севастополь; заборона на туристичні послуги і на поставки до Криму окремих товарів і технологій.

Хроніки окупації

Гарячими точками протягом тижня були околиці Донецька - особливо, шахта Бутівка і Авдіївська промзона, а також Мар'їнка. Обстріли не припиняються, задіюються і великі калібри. Мінські угоди тимчасово ігноруються.

Тим часом представник терористів в Мінській контактній групі Денис Пушилін заявив, що «говорити про вибори (на окупованих територіях Донецької та Луганської областей) в цьому році», нібито, «не доводиться». Мовляв, хід переговорів до цього не сприяє. Ну і добре.

А наприкінці тижня президент РФ Володимир Путін раптово зробив несподіваний фінт вухами, заявивши, що РФ, загалом, зовсім і не проти збройної місії ОБСЄ на Донбасі. Цікаво буде подивитися, що за цим піде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: