Депутати пояснили, чому вони проти закону про спецконфіскацію

Читать на русском
Народні депутати Борислав Розенблат і Вадим Івченко прокоментували Слову і Ділу ситуацію з ухваленням закону про спецконфіскацію.
Борислав Розенблат

Верховна Рада не змогла внести до порядку денного питання розгляду закону про повернення виведених з України активів чиновників часів Віктора Януковича.

В нинішній редакції законопроект №4811 не буде підтриманий депутатами через свою контраверсійність, заявили в коментарі «Слову і Ділу» нардепи від «Блоку Петра Порошенка» Борислав Розенблат та «Батьківщини» – Вадим Івченко.

Зокрема, на думку Розенблата, цей документ є антиконституційним, оскільки порушує принцип презумпції невинуватості.

«Я розумію, що потрібні гроші на оборону, але не за рахунок того, що відбувається зараз у нашій країні. Я вважаю, що цей законопроект – «без суда й слідства», – висловив думку Розенблат.

На думку нардепа, заарештовані кошти Януковича та його соратників уже можна передати Національному банку, однак цього досі не зроблено, оскільки існують якісь інші перепони.

«Що сьогодні заважає забрати кошти Януковича? Нічого. Є процесуальне слідство, кошти ці заарештовані, їх можна сьогодні передати на баланс Національного банку та використовувати. Якщо цього не зроблено, це означає, що є якісь запобіжники, про які ніхто не каже», – переконаний він.

Розенблат: закон о спецконфискации - антиконституционныйSlovoiDilo

Його колега з «Батьківщини» Вадим Івченко також вважає, що ухвалення цього законопроекту – не найкращий шлях для повернення коштів «сім’ї».

Зокрема, на думку Івченка, на заваді може стати той факт, що частина коштів перебувають в облігаціях.

«Там є облігації, а облігації зараховуються не коштами, а списанням певного боргу, тобто вони не можуть перетворитися на кеш. Якщо вони не перетворюються на кеш, то тоді ми не говоримо вже про забезпечення армії, тоді навіщо цей закон?» – заявив він.

Ивченко : закон о спецконфискации может повлиять на простых гражданSlovoiDilo

Відповідно до системи реєстрації голосування депутатів «Рада», обидва нардепи не голосували за включення цього законопроекту до порядку денного.

Нагадаємо, сьогодні лідер «Народного фронту» Максим Бурбак заявив, що фракція не голосуватиме за жодне з рішень у парламенті, поки закон про спецконфіскацію не буде ухвалений.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: