Експерт пояснив, до чого призведе дозвіл НБУ міняти курс валют протягом дня

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Важливо, що наразі валюта стабілізувалася й немає великої різниці між курсом комерційним, НБУ та чорним ринком, а це означає, що ринкові механізми працюють.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук, експерт Євген Невмержицький, аналізуючи постанову НБУ, згідно з якою українські банки можуть змінювати валютні курси протягом дня.

«Такий комплекс заходів – це ринковий механізм спрощення роботи з курсами, але з іншого боку, в нинішніх умовах це зняття обмежень за доларами не призводить до якихось серйозних стабілізуючих наслідків», – розповідає Невмержицький.

До того ж, як пояснив фахівець, в цьому рішенні є певна небезпека, оскільки якщо виникнуть інфляційні та девальваційні процеси, то зняття цього обмеження дозволяє нарощувати девальвацію швидкими темпами.

«Зняття цього обмеження відкриває корок у тій бочці девальвації, з якої цілком може хлинути», – підкреслив експерт.

За його словами, все може завершитися тим, що гривня обвалиться практично моментально.

Крім того, як зазначив він, оскільки курс формується ринковим чином та обмеження знято, валютний коридор може бути різним.

«Навіть коли був жорсткий валютний коридор, банки самостійно встановлювали свій курс і це справа кожного банку. Але ринок у цьому напрямку є настільки жорстким, що інформація поширюється за секунди й курс стає приблизно однаковим», – проаналізував ситуацію Євген Невмержицький.

Додамо, що кілька місяців тому глава Національного банку України Валерія Гонтарева пообіцяла банківському сектору, що умови роботи для всіх банків будуть рівними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: