Експерт розповіла про схему звільнення Солошенка та Афанасьєва

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

Схема обміну Солошенка та Афанасьєва відрізняється від тієї, що діяла із Савченко.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила правозахисниця, координатор громадської ініціативи «Євромайдан-SOS» Олександра Матвійчук, аналізуючи обмін Афанасьєва та Солошенка.

«Складність у тому, що ми не знаємо, а лише здогадуємося, на кого їх можуть обміняти. Скоріш за все, йдеться про осіб, які є обвинуваченими у справі про події 2 травня в Одесі. Якщо це вони, то вироки їм ще не були винесені», – розповідає правозахисниця.

Головним, як зауважила експерт, залишається питання, на кого буде обмін, тому що офіційно про це ніхто не заявляв.

«У випадку Савченко було відомо, що обмін буде на ГРУшників, а зараз було заявлено лише про те, що це двоє людей, в яких зацікавлена РФ і вони проходять у справі 2 травня», – підкреслила Матвійчук.

Крім того, як додала вона, те, що звільняють Солошенка та Афанасьєва, не пов'язано з тим, що вони домовилися співпрацювати зі слідством і для них це своєрідне послаблення.

«Зараз так само, як Афанасьєв, засуджений Олексій Чирній, якого відвезли відбувати покарання в Магадан. Фактор співраці зі слідством не відіграє ключової ролі. Спрацьовують зовсім інші критерії: чи займаються справою конкретної людини, чи є група підтримки та політична воля, чи співпали бажання керівництва РФ з бажаннями української сторони?», – проаналізувала ситуацію Олександра Матвійчук.

Нагадаємо, 11 червня міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що документи, необхідні для звільнення Солошенка та Афанасьєва, передані в Росію.

Того ж дня адвокат Афанасьєва повідомив, що українці підписали угоду про відбування покарання в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: