На виплати субсидій Україні знову доведеться просити грошей у МВФ – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

З 1 травня для українців, згідно з вимогою МВФ та рішенням уряду, починає діяти єдина ціна на газ для населення та промислових споживачів у розмірі 6879 гривень за тис. куб. м. У МВФ переконані, що саме таким чином можна знизити масштаби корупції в країні та досягти енергонезалежності.

Провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко вважає, що ідея МВФ про єдину ціну логічна, зрозуміла й навіть правильна, але не для тих умов, у яких зараз перебуває наша країна.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «РІА Новини Україна».

«З точки зору єдиної ціни на газ, усе зрозуміло. З точки зору покриття витрат та отримання прийнятного прибутку – ця ціна є надмірною», – підкреслив Дяченко.

Як пояснив експерт, для початку потрібно було створити ринкові умови, пустити конкурентів і конкуруючі організації й лише після цього запроваджувати ринкові ціни на газ.

«Зараз це просте підвищення цін», – констатував він.

Крім того, як зазначив фахівець, тепер у того ж МВФ потрібно буде брати кредити для виплати субсидій. До того ж, судячи з нинішніх цін на газ, обсяги субсидій також потрібно збільшити, тому що для людей, які живуть у селах та опалюють будинок газовими котлами, це буде катастрофою.

Тим часом у Мінсоцполітики заявили про підвищення соцстандартів на 12,5% протягом року, а віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що в Держбюджеті вистачить коштів для компенсації підвищення тарифів.

Додамо, що з 1 липня тарифи на теплову енергію та опалення зростуть на 75-90%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: