Чи може Франція в односторонньому порядку зняти санкції з РФ?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Захід ніколи не був єдиним у питанні санкцій проти РФ і позиції були ситуативними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор фонду «Українська політика» Кость Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що Сенат Франції розгляне резолюцію про зняття санкцій із РФ, у той час як США готові їх посилити.

«Щодо Франції та США, то якщо для Америки торгівля з Росією не є принциповою статтею доходів до Бюджету, то для Франції РФ є важливим економічним і торговим партнером. У Франції дуже багато виробників зав'язані на російський ринок товарів, тому цілком логічно й зрозуміло, що сьогодні французькі політичні сили намагатимуться розіграти російську карту», – пояснює Бондаренко.

За його словами, між США та Францією дуже давно напружені та натягнуті відносини – ще з часів Шарля де Голля.

Які санкції ЄС по-справжньому можуть зруйнувати економіку РФ?Економіст проаналізував заяву міністра фінансів РФ про те, що РФ вже не відчуває впливу санкцій, а точка спаду подолана в середині 2015 року.

«Вся політика «голлізма» передбачає обережне ставлення до США, тому соціалісти, «голлісти», представники правих сил сьогодні можуть проголосувати за зняття санкцій, оскільки для багатьох політсил Штати є зовнішнім подразником», – розповів політолог.

На його думку, Франція не може сама вирішувати це питання й, звісно, погоджує свою позицію з керівництвом ЄС. Своєю чергою, ЄС – це структура без жорстких обмежень.

«Франція в односторонньому порядку може зняти санкції з РФ і налагодити торгові відносини», – проаналізував ситуацію Кость Бондаренко.

Як відомо, в квітні Нижня палата парламенту Франції вже проголосувала за резолюцію. Крім того, достатньо простої, а не абсолютної більшості для ухвалення резолюції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: