Вибори на Донбасі можуть завершитися розколом влади в Україні – експерт

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

З огляду на тиск, який західні партнери чинять на Україну, то цілком імовірно, що закон буде ухвалений.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Ігор Петренко, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що розробляється законодавча концепція для виборів на Донбасі.

«Проведення виборів може потягнути за собою різку критику всередині держави, в парламенті, тому що багато хто навіть із «БПП» не готовий голосувати за їх проведення. Можна ухвалити закон, але давати голоси на проведення виборів – це зовсім інше», – констатував Петренко.

Як припускає експерт, криза в парламенті та в країні – це цілком реальні наслідки, оскільки багато політичних сил дотримуються позиції гострої неприйнятності проведення виборів.

Безумовно, Президент має важелі впливута має на кого тиснути, але це дійсно може мати серйозні наслідки для влади в цілому.

«Звичайно, якщо АП щось потрібно, то голоси в парламенті знаходять, сам закон про вибори можуть ухвалити, але питання в тому, чи зважиться ВР оголосити вибори на цих територіях? Це буде найбільш суперечливе питання, що може розколоти державу та парламент. Скоріш за все, більшість у цьому питанні виступатиме проти», – вважає він.

Можливий такий варіант, як підкреслив експерт, що це питання винесуть на голосування, але не проголосують.

«Варто розуміти, що навіть поліцейська місія цього не вирішує. Крім того, якщо місія буде введена на нетривалий період і лише на вибори, то в цьому також немає жодного сенсу. ОБСЄ вже зараз не може вплинути на ситуацію, і якщо озброїти членів ОБСЄ просто пістолетами, то всі розуміють, що це буде профанацією», – проаналізував ситуацію Ігор Петренко.

Додамо, на прес-конференції Президент України Петро Порошенко заявив, що вибори на Донбасі та введення на окуповану територію поліцейської збройної місії ОБСЄ можуть відбутися вже до кінця року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: